0

„Не се смятам за герой, аз съм си все същият! Мислех само че трябва да издържа, докато дойде помощта“, казва студентът от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Станислав Иванов, който се хвърли в морето и спаси от удавяне 56-годишна жена. Той е от Поморие и е първокурсник в специалността „Национална сигурност“ на Морското училище във Варна.

Станислав е обикновено българско момче, родено край морето, но с духа и силата на боец. Завършва строителния техникум в Бургас, като от тези години е любовта му към екстремните изживявания.

Адреналин

Първоначално се занимава с планинско колоездене, където има голяма доза адреналин, а после и с бойни спортове. След приключване на средното си образование завършва Академията към Съюза на българските командоси, а след това е приет във ВВМУ„Н. Й. Вапцаров“. В началото на годината завършва и курсовете за водно спасяване и през летния сезон е работил като спасител на плажа в Поморие. Затова нито за секунда не се колебае, когато се налага да се хвърли в морето, за да спаси човешки живот. Така става и в нощта на 7 срещу 8 октомври, когато се разхождат по Крайбрежната алея във Варна заедно със своя приятел от Бургас Димитър Кандилов. Той е негов връстник, съученик и приятел от Строителния техникум и първокурсник в Икономическия университет, специалност „Индустриален бизнес и предприемачество“.

Случката

Времето е приятно за разходка, но в късния час пред тях на 20-30 метра върви само една жена. В един момент тя стига до края на Втора буна, оставя на земята чантата си и черна найлонова торба, които носи, и изненадващо за двамата младежи се хвърля с дрехите във водата. „Аз съблякох горната част от дрехите си, казах на Митко да звъни на телефон 112 за помощ и скочих с панталоните след нея. Бързо стигнах до жената, която беше доста едра, а с рокля и яке, напоени с вода, тежеше доста, припомня си среднощния екшън Станислав. Първото нещо, което направих, беше да извадя главата й над водата, но по реакцията й разбрах, че не иска да живее, а да се удави. Не съм изпитвал страх, защото единственото нещо, което си мислех, беше, че трябва да издържа и да я спася. Жената обаче не ми помагаше, но след първата минута припадна и поне не ми пречеше. Но тежеше адски и тези 5-10 минути във водата, докато дойде Митко с още 2 момчета, ми се видяха часове. Те издърпаха на брега жената, а след това и мен, защото бях останал без сили и в крайно изтощение. Благодарение на наученото като спасител и в Академията на командосите за даване на първа медицинска помощ обърнахме жената на една страна и я понатиснахме, за да изплюе погълнатата вода, без да се задави, проверихме и пулса й... Имаше! В това време дойдоха екипи на полицията и Бърза помощ и поеха жената“, разказва още Станислав за нощта, в която спаси един човешки живот и се превърна в герой.

Реакции

Казва, че не знае много за спасената от него жена.. Научил, че е 56-годишна, от Златица и че в чантата й имало прокурорска заповед. Не знае за какво е била, но тя вероятно е ключът към опита за самоубийство. За постъпката на двамата 19-годишни студенти първа съобщи точно лекарката от медицинския екип, пристигнал на мястото. „За 20-годишния ми трудов стаж това е може би най-впечатляващата постъпка, която виждам от млади хора. Искам да ви кажа, че те са герои в мирно време! Освен това са действали изключително адекватно, защото след като извадили жената от водата, са я обърнали настрани, за да може да изтече погълнатата вода, с което са спасили живота й“, написа във Фейсбук д-р Искра Величкова от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Социалната мрежа завира за минути, като към героите валят похвали за доблестната и смела постъпка. На следващия ден лично началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отличи Станислав и му пожела да запази решителността и храбростта си. „За първи път ми се случва нещо подобно. Позвъниха ми, че началникът иска да ме награди. Стана ми много приятно. Благодаря за уважението“, коментира първокурсникът след церемонията. Смята, че нито той се е променил след случката, нито пък отношението към него от колеги, приятели и преподаватели е по-различно. „Аз съм си все същият!“, категоричен е той, като мечтае за един по-хубав и добър свят, в който България да се промени. „Да няма толкова мъка и всекидневно да научаваме за самоубийства от безизходица. Онези горе, които ни управляват, трябва да разберат, че не може да продължава така!“, категоричен е младежът.