0

Н а 4 април 2004 година се навършват 20 години от трагедията край река Лим. На този ден точно преди 20 години между Биело поле в Черна Гора и Приполе в Сърбия автобус с 50 пътници излиза от планинския път и пада в буйната вода. 38 души се измъкват на косъм от смъртта, но 12 деца не успяват да се спасят.

20 г. от огромната трагедия в река Лим!

Изодин Пушия от близкото село Гостун е един от първите, които се притичат на помощ. Споделя, че не се чувства като герой. И той, и приятелите му обаче, се хвърлят в придошлите ледени води, без да се замислят.

„Качих се над един клон над реката и скочих. Вадихме децата от люка, който беше на тавана на автобуса. После спря един камион, дадоха ни въжета. Единствената ми мисъл беше - трябва да извадим тези деца”, сподели мъжът пред NOVA.

Всяка година на 4 април Изодин идва, за да почете паметта на 12-е деца, които не успяват да спасят.

На мемориала Ангелите на Лим беше отслужен молебен, венци поднесоха вицепрезидентът Илияна Йотова, както и кметовете на Бело Поле и Приполе. Йотова благодари на местните хора, които без да мислят за себе си се хвърлят да спасяват българските деца.

„Саможертвата, която направиха тези хора може да бъде направена само от братя за братя”, коментира вицепрезидентът.

На стотици километри оттук - в Свищов родителите, изгубили децата си във Водите на Лим вече 20 години се питат- какви ли щяха да са те днес.

„Беше голяма борба да променим наредбите в Закона за ученическите екскурзии и на превозите, автобусите и нощните преходи”, споделя един от бащите.

А Изодин Пушия се надява такива трагедии повече никога да не се повтарят.