0

20 мечки обикалят около ловното стопанство „Витошко Студена“, което се намира над чашката на язовир „Студена“. Мечките не нападат хора, но за сметка на това събарят повечето от съоръженията, където ловците държат храна, защото се катерят по тях. За това разказа шефът на стопанството Мирослав Джупаров. Той допълни, че в района се появяват и вълци. В почивните дни вилата, където Тодор Живков е водил първите си гости, е пълна с ловци българи и чужденци, каза Джупаров. Повечето ходят на лов за глигани, благороден елен и лопатар.

Това стана по време на демонстрация на вземане на проби за трихинелоза и африканска чума по свинете от току-що отстреляна дива свиня в стопанството. На нея присъстваха зам.ресорният министър Мирослав Маринов и шефът на Българската агенция по храните (БАБХ) Светослав Патарински.

Популация

Двамата призоваха ловците и редовите граждани при отстрел или клане на свиня задължително да вземат проби за двете болести и след отрицателен резултат да консумират месото. Маринов припомни случая със заразените от трихинелоза ловци в началото на годината, пострадали от немарливост. Той припомни, че ако се вземат двете проби и се дадат в акредитирана лаборатория, услугата струва само левче. Ако е само за една болест, цената е значително по-висока.

Въпреки че все още ловците се натъкват на животни, болни от АЧС, популацията на дивата свиня е започнала много бавно да се възстановява, включително и в Североизточна България. Затова много отговорно трябва да се подхожда към заразата, а ловците, за да предпазят глиганите, вече сами си налагат да не отстрелват майки и бременни животни. Те пращат всяка мъртва намерена птица в лаборатория за изследване на птичи грип. Патарински каза, че в резултат на превантивните проверки вчера преди обяд са се натъкнали на инфлуенца сред патешки стада в Брезово.

Според статистиката миналата година ветеринарни лекари, ловци и експерти в ловните стопанства са тествали 11 259 диви свине за АЧС. Положителни са били 839 глигана, или под 10% от проверените, което е значително по-малко от предишните сезони, каза зам.-министър Маринов.