0

П о около 150-200 души на ден влизат в минералната баня в Банкя. Това каза за „Телеграф“ кметът Рангел Марков.

Ремонтираната и възстановена минерална баня бе открита през септември и бележи рекорден интерес. „В събота и неделя са над 200 души, през седмицата са около 150“, уточни Марков. По думите му сутрин ходят предимно пенсионери, които имат право на 50% отстъпка от цената на билета. Така срещу 7,50 лв. те могат да ползват различните възможности, които са на тяхно разположение до 14 часа. „Използват душовете, басейните, къпят се. Основното е престоят в минералната вода, която оказва лечебно и възстановително действие. След това се разхождат в парка, който е възстановен и е част от лечебната функция“, разказа още кметът.

Услуги

В банята има сладкарница, фризьорски салон, козметика. „Още не са започнали масажите, защото се търси човек. Там има и тангентори за водни процедури, които трябва да заработят. В момента някъде около 40% от капацитета работи и въпреки това има такъв поток от хора“, коментира Марков. Той добави, че в момента работи СПА центърът и термалната зона. „В бъдеще предстои да заработят също царските вани, тангенторите, масажите, фитнесът, залата за лечебна физкултура“, каза кметът. В рамките на 3 години банята се стопанисва от общинското дружество „Софийски имоти“, като търсенето на концесионер продължава.

Обучение

Междувременно има и други идеи за развитието ѝ. „Преди 2 години в 78-о училище „Христо Смирненски“ разкрихме специализирана паралелка за водолечение и балнеология. Тя е след 7-и клас и изцяло отговаря на характера на Банкя“, разказа кметът. Марков обясни, че учениците ще могат да ходят на практика и стаж във функциониращите санаториуми на територията на Банкя, които са 5 на брой. Според него така децата освен, че учат в града, след това ще могат и да намерят работа, без да им се налага да пътуват до София или друго населено място. Марков каза още, че обмислят разкриването и на нова специалност в училището – парамедик. „Идеята е училището да се специализира в медицинска насока след 7-и клас“, обяви кметът.