0

О бщо 190 души са днес на терен в усилията за потушаване на пожара на българо-гръцката граница в района на община Кирково, съобщи комисар Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали.

Сред тях са пожарникари, горски служители и доброволци. По отношение на техниката, има три пожарни автомобила, пет водоноски, четири багера, като се очаква и верижна машина.

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет Ми-17 е излетял в 13:12 ч., за да се включи в действията по потушаването на пожара, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Военнослужещите ще изпълнят специален полет за разузнаване и пожарогасене от въздуха. Те оказват помощ по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Комисар Заимов определи ситуацията като сложна, но към момента под контрол, и допълни, че снощи откъм гръцка страна огънят се е придвижил близо километър в посока „Маказа“, но е далеч от граничния пункт и от населени места и не застрашава хора и сгради.

"Не мога да ви кажа площ, а единствено, че разстоянието, на което се простира, е от втора докъм тринадесета пирамида откъм гръцка страна и на моменти прехвърля и на наша територия. Сега го пресичаме откъм село Кремен. Работят багери и хора в изграждането на просеки. Пресечено е на границата", обясни още комисар Сергей Заимов. 

В помощ на пожарникари и горски, от вчера в социалните мрежи хора от региона се организират днес да помагат като доброволци.

Пожарът от гръцка страна бушува вече две седмици, но на българската територия той се прехвърля от пет дни в района на връх "Вейката" в землището на село Горно Къпиново. Първоначално той премина в края на октомври, но бе потушен и от 2 ноември отново навлезе на българска територия.