0

О чакваме 50 000 души да дойдат на тържествената церемония по откриването на пилона „Рожен“ с издигането на българското знаме на 13 юли. Вероятно поне половината ще се хванат на хоро около монумента.

Това съобщи пред „Телеграф“ Симеон Караколев, председател на фондация „Рожен - наследство в бъдещето“, минути след като бе поставен и последният сегмент от грандиозния 111-метров пилон. Фондацията осъществява инициативата за издигането на Роженските поляни на националното ни знаме на най-голямата за такъв проект надморска височина в света.

Поставянето на последния сегмент от 111-метровия пилон

 Поставянето на последния сегмент от 111-метровия пилон
ПИЛОН РОЖЕН/ФЕЙСБУК

Програма

Празничната програма ще стартира в 18 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. След това Роженските поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България като „Излел е Делю хайдутин“, „Хубава си, моя горо“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и „Моя страна, моя България“, разказа Караколев. Над 400 реконструктори, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента. Тържествената церемония по издигането на националния ни флаг на 111 м височина ще е точно в 21 часа. Програмата ще завърши с грандиозна заря, която ще озари поляните с цветовете на трикольора - бяло, зелено, червено.

Искрата на българщината ще гори и в следващите дни - от 14 до 16 юли, когато ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023.

Повод

Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.