0

П отомците на бившия държавен и партиен ръководител Тодор Живков се събират днес в столицата, за да отбележат 25-годишнината от неговата смърт.

Семейството се събира в София. Така Жени Живкова – внучката на бившия Първи, която той осинови след смъртта на майка й Людмила Живкова през 1981 г., лаконично отговори на въпрос на „Телеграф“ как близките му ще почетат паметта му.

Почит

В Правец – родното място на бившия Първи, също ще отбележат годишнината от смъртта му, но без да има някаква специална организация за това. Пред бюста на Тодор Живков в родната му къща от общината ще поднесат венец, каза кметът на града Румен Гунински. Бюстът все пак се намира в имота на семейството, а не сме организирали нищо специално с Жени Живкова, посочи той.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 година във вилата на улица „Секвоя“ в столичния квартал „Бояна“. Той издъхва в 20,05 часа след триседмична мозъчна кома. Тогавашното правителство отхвърля настояванията на семейството му и на Българската социалистическа партия Живков да бъде погребан с държавни почести. 

Положен

Най-дълго управлявалият комунистически лидер е погребан в Централните софийски гробища. Гробът му се намира на 10-а алея, по-известна в миналото като алеята на властта. Там той е положен до съпругата си Мара Малеева и до дъщеря си Людмила Живкова, чиито барелефи стоят на надгробните плочи. Бюстът на Тато обаче бе прибран от неговото семейство заради опити да бъде откраднат.

Въпреки че Тодор Живков е една от най-спорните личности в най-новата ни история, той все още има много привърженици – служители от гробищата разказват, че често на гроба му се покланят напълно непознати хора, които дори носят сладки и цветя в знак на почит.

По статията работиха София Симеонова и Лео Богдановски