0

Б лизо 3500 зрелостници получават шанс за стипендия от 100 лв. на месец през цялото време на следването си. Това е допълнителен стимул, в който не е включена отделната стипендия за успех. Въпреки това стимулът е обвързван с оценките им, както и с други условия.

От бонус стипендията могат да се възползват зрелостниците с най-добри постижения на матурите. Право на бонуса имат младежите, чийто успех на изпитите след 12-и клас по български език и литература е над 5,40, а на този по избираем предмет – над средната оценка за страната. Същата стипендия ще вземат и студенти, които са в първите 30% на втория държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда. Успехът им на матурата по български трябва да е равен или по-висок от средния за страната – 4,36.

Условия

Възможността за втора стипендия към тази за успех няма да бъде за всички 3500 отличници. За отпускането на 100-те лв. зрелостниците не трябва да имат година почивка след дипломирането в училище, а трябва да се запишат в държавен ВУЗ веднага след като завършат. Има и ограничение в избора им на специалност. Тя трябва да е в едно от 12-те приоритетни професионални направления. Това са педагогика, педагогика на обучението по…, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, материали и материалознание, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, химични технологии, общо инженерство, както и в специалност „Хидростроителство“ от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия“.

Стипендианти

Стимулът се отпуска за трета година, но не всички зрелостници с висок успех са се насочили към приоритетни направления, за да го получат. За учебната 2020-2021 бонус стипендията е отпусната на 198 студенти, става ясно от данни на МОН, предоставени за „Телеграф“. За летния семестър обаче бонус вземат само 185 първокурсници. Причината е, че за да продължат да вземат стипендията, трябва да имат минимален успех Добър 4,00. За изминалата учебна година за зимния семестър финансов стимул получават 302-ма студенти, а през летния – 331 студенти. Следователно част от първите са успели да вдигнат отново успеха си.