0

О коло 40 хиляди гости се очакват за тридневния Празник на еленския бут, съобщи Стелиян Димитров, председател на Съвета по туризъм в Елена. Празникът ще се проведе през почивните дни. От началото на септември всички хотели и къщи за гости в региона са резервирани, коментира за БТА Стелиян Димитров.

Базата от 2500 легла в различните места за настаняване както в общинския център Елена, така и в стотиците села и махали наоколо, е недостатъчна за желаещите да се включат в празника, затова получаваме запитвания за свободни места в съседните общини. И нашата информация е, че там също местата се запълват, допълни той.

Откриване 

Официалното откриване ще е с молебен за здраве и приветствие от организаторите. На откритата сцена ще се изявят изпълнителите Кали, Радостина Николова, Галина Димитрова, Янко Неделчев, Виевската група, Фолклорен ансамбъл "Искра" и самодейци. Предвидени са игри за всички възрасти, възстановки и дегустации.

Продукция

През миналата година посетителите на фестивала са закупили над пет хиляди еленски бута под различна форма - в разфасовки или като цял продукт, това дава увереност на местния бизнес, че върви по правилния път, с който утвърждава град Елена и селата около него като екологично чиста дестинация - нещо, което все повече се търси по света, посочиха от Съвета по туризъм.

От векове в Еленския Балкан стопаните произвеждат характерния деликатес, с който съхраняват месото от прасето, след като го заколят на Димитровден. Тогава в града се прибирали дюлгерите и зидарите, работили в странство. Прасето са заравяли в трап с жарава, за да го сготвят, а неговите бутове са осолявали за 45 дни. След този период бутовете се изваждат и се оставят да съхнат до следващата година на характерното за района атлантическо течение.