0

М инистърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи на граничните полицаи ключовете на първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост.

Джиповете са Land Rover Defender, чиято цена за един достига до 272 680 лева с ДДС. Базовият модел с 5 врати струва най-малко 133 390 лева без в цената да влиза допълнителното оборудване за нуждите на полицията, като лебедка, сигнални лампи и радиокомуникационни системи.

Мото-Пфое

„Със сигурност в МВР имаме прецедент – само за 7-8 месеца да стартира обществена поръчка, която да мине през цялата процедура, да завърши и физически да започне доставката на автомобилите. Тук е мястото да благодаря на всички служители, основно от ГД „Гранична полиция“, на екипа, който положи огромни усилия днес всичко това да се случи“, коментира вътрешният министър, съобщава БНТ.

Мото-Пфое

Той припомни установената изключително тежка ситуация, когато поема ръководството на ведомството на 6 юни м.г. – незаети около 450 щатни бройки на служители с полицейски правомощия и липса на високопроходима техника.

Мото-Пфое

„Имаше регионални дирекции в страната, със зачислени по щат около 50 автомобила, от които в движение бяха не повече от 7-8. Тогава много бързо се ориентирахме, анализирахме ситуацията и достигнахме до извода, че трябва да направим абсолютно всичко възможно за да доставим необходимите автомобили.

Мото-Пфое

Получавайки тези автомобили за охрана на държавната граница ние ставаме още по-сигурен, по-надежден и по-предвидим партньор за охрана на външната граница на ЕС. Когато ние сме силни с техника като тази, няма значение кой е срещу нас“, каза още вътрешният министър.

Той завеща на колегите да си управляват новите автомобили отговорно и безаварийно.

Мото-Пфое

Директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов посочи, че днешното събитие е първа крачка към целенасоченото техническо оборудване на състава. Той благодари на колегите си, които отговорно и всекидневно изпълняват своите задължения, въпреки трупаните с години проблеми с липса на обучени кадри и специализирани моторни превозни средства.