0

Б лизо година след катастрофата на автобус край Своге на 25 август 2018 г., при която загинаха 20 души, сред които и 13-годишно дете, и 21 бяха ранени, една оцеляла в ада жена е била мъртва за разследването.

Това разказа пред „Телеграф“ тежко ранената при инцидента Стефка Христова от софийското с. Световрачене. След катастрофата тя е със счупени прешлени, оперирана е в „Пирогов“, сложени са й шест титаниеви импланти на гръбначния стълб, с шевове на главата и на ръката. Никога няма да забрави ужаса да лежи ранена и неподвижна под дъжда заедно с живи и мъртви пътници от автобуса.

Объркване

На всичко отгоре по незнайни причини следователите сякаш забравят за нея почти година след катастрофата, докато сама не се обадила.

„След катастрофата бях настанена в „Пирогов“, бях си в съзнание. На 26 август при мен дойдоха двама следователи - мъж и жена, които ме разпитваха. В следващите месеци, почти една година, всички получиха призовка за разпит, аз - не. Попитах защо. Исках и да си прочета какви са ми показанията в болницата - дали има някакви изменения в тях, защото помня, че те ги пишеха на тефтер, не носеха лаптоп. Казаха ми - добре, сега и ти ще дойдеш. Отидох, те ровиха и донесоха папката между починалите. Прочетох си показанията, имаше 2-3 реда, които не бяха така, както бях казала, но горе-долу бяха до показанията, които бях дала“, разказа Стефка Христова.

Единственото, което разбрала, е, че се сменила следователката. „Вече другият следовател даже идва и в Световрачене“, казва жената.

Спомня си, че в началото на 2023 г. получила съобщение, че ще има дело, но по-късно й се обадили по телефона, че се отлага, за да се събират още доказателства. Преди няколко дни е получила съобщение за насрочено разпоредително заседание по делото в Софийския окръжен съд на 27 октомври т.г., както и другите оцелели и близките на загиналите в катастрофата.

Обвинените

В съобщението е записано, че е образувано съдебно производство срещу Бисер Григоров Иванов, Иван Петров Иванов, Светослав Юлиев Трифонов, Стела Стоянова Попниколова, Григор Божидаров Григоров и Михаела Христова Томова. В него пострадалите и близките на загиналите могат да участват като граждански лица и частни обвинители.

Това е пореден опит за започване на дело. В края на юли 2022 г. тричленен състав на Софийския апелативен съд потвърди изцяло определението на Окръжния съд от януари да прекрати делото и да го върне на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Според магистратите във внесения обвинителен акт по отношение на двама от подсъдимите - директора на фирма „Трейс“ Бисер Иванов и техническия ръководител Иван Иванов, се установява дефицит на факти, който засяга пълнотата на обвиненията спрямо тях и ограничава правото им на защита. От съда казаха, че веднъж вече САС е дал указания за детайлно изложение на факти, които да вменяват отговорност на тези подсъдими за посочените нарушения, но тъй като не са изпълнени в цялост, делото следва да бъде върнато на прокурора за представяне на необходимите факти, ако все още се поддържа обвинението за тези нарушения.

На 27 октомври т.г. в съда ще стане ясно дали прокуратурата е отстранила пропуските в обвинителния акт.

Нарушения

Шофьорът на автобуса Григор Григоров е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от един човек. Останалите са обвинени, че през 2014 г. на пътя Мездра-Елисейна - Своге са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 Своге-Нови Искър, участък 3. Бисер Иванов е бил ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс София“ ЕАД - фирмата изпълнител на ремонта. Светослав Трифонов е бил началник на асфалтова база „Костинброд“. Иван Иванов е бил технически ръководител. Инж. Михаела Томова е била член на екипа за строителен надзор на „Пътконсулт 2000“ ЕООД. Шестият подсъдим е директорът на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Стела Попниколова.
Първоначално прокуратурата повдигна обвинения и на високопоставени длъжностни лица от АПИ - Светослав Глосов и Дончо Атанасов, но през юли 2021 г. прекрати разследването срещу тях.

След трагедията край Своге трима министри подадоха оставки - на транспорта Ивайло Московски, на МВР Валентин Радев и на строителството Николай Нанков.

Трагедията

На 25 август 2018 г. автобус с екскурзианти се връща от посещение в манастира „Рождество Богородично“, известен и като „Седемте престола“, който се намира край с. Еленов дол в община Своге. По-голяма част от пътниците са от с. Световрачене. Екскурзията е организирана от пенсионерския клуб и туристическа фирма. В автобуса има 33-ма пътници плюс шофьора. Според данните от тахографа превозното средство се е движело с 40-50 км в час. Валял е проливен дъжд. Около 17 ч. в района между Лесков дол и Своге, на пътя Своге-София, на завой автобусът излиза от пътното платно и се преобръща вдясно през мантинелата, на около 2 км след Своге в посока София. Пада 20-30 м надолу на площадка под нивото на пътя.

Според експерти пътната настилка не е отговаряла на всички изисквания, а шофьорът е карал с несъобразена с пътните условия скорост. Пробата му за алкохол е отрицателна. В асфалтовата смес е бил използван варовик вместо материал от твърди скали, както трябва да се прави за натоварените пътища.