0

С толичното 51-во училище „Елисавета Багряна“ подготвя монета с номинал от 51 стотинки. Очаква се тя да бъде изсечена от монетния двор през януари. Срещу нея притежателят й ще може да си купи 5 усмивки и 1 добрина, а дотогава те ще ги раздават безплатно, обяви за „Телеграф“ директорът на школото Асен Александров.

Проект

„Това е проект още. Като идея и графика е добро“, заяви той. Александров разказа, че те не са първото училище, което прави такава монета, а идеята за нея дошла от директора на Националната финансово-стопанска гимназия, която направила такава монета по случай 100 години от създаването си. Визията на монетата е изработена от преподаватели на училището. В разработването са помагали и учителите в часовете по графичен дизайн.

Материал

Бъдещата монета ще бъде с големината на 50 стотинки. „Тя ще бъде от обикновен материал, от който се правят стотинките, за да може да се продава в рамките на 5-10 лева. Ще ги продаваме като сувенир, не с цел печалба“, обясни Александров. Той уточни, че идеята на новата придобивка е тя да има хуманно послание. „Искаме да се обърнем към духовната част“, допълни директорът и подчерта, че тя не е по повод празник или годишнина на училището. От думите му стана ясно, че първоначално мислел да бъдат изсечени 200 броя, но заради огромния интерес най-вероятно ще бъдат поръчани 500, като не изключва вероятността бройката да скочи и на 1000.