0

65 000 малчугани трябва да прекрачат училищния праг за първи път на 15 септември. Толкова са децата, родени през 2017 г., които вече ще са ученици. Очаква се обаче броят на първокласниците да е с около 2000 по-малко, тъй като някои от хлапетата ще заминат с родителите си в чужбина, коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Вълнения

Класирането на децата в желаното училище предизвика доста вълнения сред родителите. В София и в градовете минаха три класирания в електронните системи на съответните общини. Окончателното класиране и записванията в школата приключиха в края на юни, а някъде в началото на юли. Предвид големия брой училища и ученици в столицата има и четвърто класиране, което приключи на 30 юни. Записването на хлапета, които са класирани или отказ от записване в дадено училище, завършва на 4-5 септември, а системата за промени се затваря на 1 септември, обявиха от Столичната община. За тези, които не са записани никъде до момента, все пак има последен шанс от 2 до 5 септември, когато се обявяват последните свободни места и записванията приключват на 7-8 септември. Обявените места за първокласници в София тази година са 11 631, разпределени в 516 паралелки на 158 училища.

Иновативно

В пловдивското училище „Димитър Талев“ канят първолаците да посетят школото няколко дни преди началото на учебната година. Така на 15 септември те ще са повече радостни отколкото стресирани, а и ще се запознаят със съучениците си. От тази година малчуганите ще имат предмет „Формиране на емоционално-социални умения“, като допълнителна подготовка. Идеята е децата да овладеят чисто практически правилата на поведение и комуникация в училището и извън него.

28 дни ваканция през тази учебна година

Общо 28 дни ще са ваканция за учениците през тази учебна година. За зрелостниците свободните дни са с 6 по-малко заради матурите.

Почивката започва още от 1 ноември - Деня на будителите, и продължава до 5 ноември, като тези дни са обявени като есенна ваканция. Коледната „отпуска“ за децата е от 23 декември до 2 януари включително. Между двата срока няма да се учи три дни - от 3 до 5 февруари, а пролетната ваканция от 1-ви до 11-и клас ще е от 30 март до 7 април включително, девет дни. Дванадесетокласниците ще почиват от 5 до 7 април.