0

Н ад 680 000 пенсионери ще се окажат под линията на бедност от Нова година.

Към края на август броят на пенсионерите е 2 047 043 души. Това означава, че всеки трети пенсионер ще се води беден по критериите, които е приела държавата.

В петък правителството одобри новата линия на бедност за догодина. Тя е 638 лева, което е увеличение със 112 лв. спрямо сегашните 526 лева, или ръст с 21,3 на сто в сравнение с 2024 г. Съгласно данните на Националния осигурителен институт, предоставени на „Телеграф“, към днешна датата броят на пенсионерите с изплатен размер на пенсията до 638 лева, колкото ще бъде новият праг на бедност, е общо 680 390. От тях малко повече от половината или 348 851 възрастни хора са с пенсии за осигурителен стаж и възраст, като тук се включват и пенсионираните учители.

Нагоре

През юли обаче предстои ново увеличение на пенсиите, включително и минималната. Това ще извади отново част от възрастните хора над линията на бедност. Все още не е ясно с колко ще се вдигнат парите за старост, тъй като настоящата година още не е изтекла и не са известни двата основни елемента, влизащи в швейцарското правило – ръстът на осигурителния доход и инфлацията. Предварителните разчети в публикувания наскоро актюерски доклад на НОИ обаче сочат, че очакваното осъвременяване на пенсиите догодина ще е с 8,7%. Ако тази прогноза се сбъдне, то минималната пенсия за стаж и възраст, която сега е 580,57 лв., ще стане около 631 лева, което ще бъде доста близко до новата линия на бедност.

Коментар

Експерти обаче коментират, че методиката, по която се определя линията на бедност, не дава актуална картина, тъй като в нея са включени статистически данни за две години назад. Освен това, ако доходът ти надвиши прага с един лев, това не означава, че реално не си беден.

От линията на бедност зависят редица социални плащания, както и това кой ще има право на социална пенсия за старост. С новия праг се очаква да се разшири кръгът от възрастни хора, които получават този вид пенсия, но колко ще са те – не може отсега да се каже.

Право

Право на социална пенсия за старост имат лица, които не получават друг вид пенсия, включително от друга държава, разясняват от НОИ. Възрастните хора трябва да отговарят на две изисквания – навършена 70-годишна възраст и годишен доход на член от семейството му по-малък от 30 на сто от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца. Преценката за подоходният критерий се прави към датата на навършване на възрастта или към датата на подаване на заявлението за отпускане на пенсията, ако са минали повече от 2 месеца след навършване на възрастта.

Процедура

Преценката дали лицето отговаря на законовите условия се осъществява след определена административна процедура, която започва с подаване на заявление до съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Към заявлението се представя декларация по утвърден от управителя на НОИ образец за семейно положение и за годишния доход на член от семейството, включително от друга държава. В декларацията заявителят попълва данни за получените през последните 12 месеца доходи, включително наеми, аренда, присъдена издръжка и др.

При определяне на годишния доход на член от семейството се взема предвид броят на членовете от семейството към датата на навършване на 70-годишна възраст или към датата на подаване на заявлението за отпускане на пенсия, разясняват от НОИ.

Мика Зайкова, икономист: Може ли човек да живее с 639 лв.?

ЛЮДМИЛ ХРИСТОВ

„Не забравяйте, че за да получиш социална пенсия или каквато и да е помощ от сектора за социално подпомагане, дали енергийна, или някаква друга, трябва да имаш доходи под този праг. Аз ви питам, ако човек има доход с един лев или с пет лева над тази граница, значи няма да получи помощ. Може ли изобщо човек да живее с 639 лева? Ако искате, да видим и минималната работна заплата, която е 933 лева бруто. Всъщност нейната нетна стойност, това, което човек получава, е само с 200 лева над прага на бедност. Е, питам ви как младите да се издържат и да раждат деца, от една страна, и от друга, как пенсионерите, които в по-голямата си част получават пенсии под 1000 лева, да живеят“, коментира пред „Телеграф“ икономистът Мика Зайкова. „По-голямата част от работещите между 18 и 65 години също получават около 1000 лева. Как тези хора да живеят? При формирането на прага на бедност трябва да имаме предвид колко е издръжката на един човек и с нея да го съобразим, не изцяло, но да е по-малко разликата. Досега 526 лева е прагът на бедност, а издръжката на човек е 1430 лева според изчисленията. Догодина сигурно ще бъде 1500 лева, тоест не в проценти, а в пъти се нанася прагът на бедност в издръжката за живот. И за това считам, че трябва да се намери баланс“, добави още експертът.