0

П од звездите на Ботева поляна пренощуваха снощи 2000 млади и стари българи от цялата страна, които поеха преди четири дни по стъпките на войводата и четата му.

В  76-ото издание на националния поход  от Козлодуй до историческия връх Околчица най-много са ученическите групи. Според коменданта на най-старата и най-масова родолюбива туристическа проява у нас Евгени Филипов децата и тийнейджърите са към 1500. По думите му 120-километровият маршрут изобщо не е лесен. Оказало се, че децата изпитвали повече затруднения, докато се движели през първите три дни в равнината, а в планината им е по-лесно. 

Най-млади

Сред най-малките, заредени с ентусиазъм туристи, са 5-годишната Петя Иванова и 8-годишният Константин Костурков от Враца. Компания в походните редици им правят и абитуриенти, които предпочитат да съпреживеят подвига и саможертвата на поета революционер, както и един от най-величавите моменти в борбата за свобода, вместо да отидат на бал.

За първи път тази година в похода участват и деца от българско училище във Виена. Някои от младежите определят патриотичната изява като най-голямото приключение в живота им. И докато вървят по тежкия маршрут, рапират: „България е жива! Героите не умират“, и пеят патриотични песни.

Походът се организира от Областна администрация – Враца. Пожарна, полиция, спешна помощ, туристическият съюз са част от институциите, които имат представители и съдействат за провеждането на мащабното национално събитие. 

Организация

„Ние сме осем души ръководство и буквално сме 24 часа на разположение в дните на прехода. Държим на стройна организация, ред и дисциплина. Винаги има и дух на патриотизъм – правим викторини, младежите пеят песни, рецитират Ботева поезия“, разказва комендантът Евгени Филипов. Традиционни участници в похода са училища от Враца, Козлодуй, Видин, Крумовград, София, Бургас, Русе, Драгоман, Видин. 

Премиерът Димитър Главчев поздрави участниците в похода в сряда и като знак на подкрепа повървя заедно с тях. Въпреки че всяка година участниците в похода се увеличават, финансирането му в размер на около 135 000 лева остава непроменено от близо десетилетие. След разговор на министър-председателя Димитър Главчев с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов стана ясно, че от атомната електроцентрала  предоставят допълнителни 65 000 лева за похода. 

Премиерът Димитър Главчев в неделя ще бъде отново заедно с походниците на Околчица. Той ще извърви последните 11 километра до върха, където е кулминацията на проявите, посветени на 148-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.