0

Г орещият август се превърна в ад за шофьорите на тежкотоварни автомобили, които минават границата ни през „Дунав мост 2“. От първия ден на месеца опашките от ТИР-ове при Видин са по 15 – 16 километра. „Не се издържа“, оплакват се мъжете зад волана. „Чакаме с дни, навън температурата е 40 градуса, но в кабините е 70“, разкриват те. Засиленият трафик и бавното минаване през граничния пункт с Румъния се обяснява не само с най-отпускарския месец в годината. Другата причина е спирането на ферибота Оряхово – Бекет, заради ниското ниво на река Дунав в този участък.

За да се намали опашката от камиони при Видин, в първите три дни от седмицата те се спираха между Мездра и Враца. В тези дни колоните в дясната лента на международния път Е-79 между двата града стигнаха 10 километра.

Христо Монев, зам.-председател на "Дунав мост 2" коментира пред NOVA причините за опашките. "Трафикът е голям. Всички, които влизат през "Капитан Андреево", "Лесово", "Кулата", минават през двата моста и през "Калотина". Само че оттам минават и почти половината от преминаващите през "Дунав мост". А сега е и сезонът на туристите", заяви той.

По думите му, спрямо юли и август миналата година, трафикът е увеличен с 10%. И не може да се направи нищо за съкращаване периода на чакането по опашки. "Ние не сме в Шенген и при нас се извършва граничен контрол", подчерта Монев.