0

С толичен адвокат даде под наем едно от служебните си помещения на проститутка, която упражнявала най-древния занаят сред папки с дела и документи, научи „Телеграф“. Юристът е изправен пред Софийския районен съд по обвинение по чл. 155, ал. 2 от НК за предоставяне на помещение за осъществяване на развратни действия – полови сношения и блудствени действия. 

Адвокатът пуснал обява за отдаване под наем на стая в кооперация на площад „Македония“ в София, която ползвал за съхранение на адвокатския си архив.

Услуги

Помещението било наето от проститутка, която плащала наем от 600 лева месечно. Жрицата започнала да си води там клиенти. Редовното влизане и излизане на мъже първоначално не правело впечатление на комшиите, тъй като си мислели, че просто това са клиенти, търсещи юридически услуги. Досетили се, че услугите са съвсем други едва когато посещенията на мъже зачестили, случвали се и в тъмната част на денонощието и винаги ги посрещала само жената. Нещата лъснали съвсем, когато домоуправителят започнал да дебне и видял, че проститутката се появява на стълбищната площадка по халат или слиза, за да отвори външната входна врата, полугола.

Клиенти  

Домоуправителят подал жалба в полицията срещу адвоката наемодател и така случаят стигнал до съд, а на юриста му било повдигнато обвинение за отдаване на помещение за развратна дейност. В хода на делото клиенти на жрицата и съседи в кооперацията също са потвърдили, че въпросната стая е ползвана за проституция. Спорният въпрос, по който магистратите не са единодушни, е знаел ли е адвокатът за какво се използва помещението. В показанията на жената, наела стаята, първоначално заявила, че се е срещнала лично с адвоката и му е казала за какво й е стаята, а след това отрекла да е споменавала, че ще води там клиенти. В крайна сметка адвокатът е оправдан на две инстанции с мотив, че е „недопустимо установяването на осъдителна присъда при недоказаност на обвинението по несъмнен начин“.