0

Ж ертви на домашно насилие, които живеят под прага на бедност, получават безплатна правна помощ във Варна, Велико Търново и Стара Загора.
Това съобщи за „Телеграф“ председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева. 

„Бюрото работи по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, свързан с подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус жени, деца и ромската общност и домашно насилие. По проекта работим в 3 пилотни центъра – Варна, Велико Търново и Стара Загора. Адвокати предоставят мобилни правни консултации в тези области, като са създадени екипи, в които участват и ромски медиатори“, разказа Илиева.

Механизъм

Екипите отиват на място в общността.  Една от дейностите по проекта е създаване на координационен механизъм за защита на жертви от домашно насилие. 
„Още на първите работни срещи установихме, че е много важно адвокатът да консултира жертвата веднага, когато се установи домашното насилие. Много добри резултати дава този механизъм, макар и още да не е съвсем завършен - тестваме го в трите области и постигаме добри резултати, тъй като съдът незабавно след като е сезиран с редовна молба, изготвена от адвоката, издава заповед за защита“, разясни Илиева.

Бързина

Например, когато някой се обади на тел.112 и полицията установи домашно насилие, тя информира координатора на бюрото за правна помощ. Той изпраща адвокат, който консултира жертвата, разяснява й правата и ако тя желае, може да подаде заявление за правна помощ за завеждане на молба за защита от домашно насилие.

„Ние разглеждаме заявлението в много кратък срок и ако са налице основанията, допускаме правната помощ и назначаваме адвоката. В същия ден той изготвя и подава молбата до съда и в рамките на 24 часа сме постигали заповед за незабавна защита. С последните промени в Закона за правната помощ срокът за произнасяне по заявленията, свързани с домашното насилие, е намален от 14 на три дни, а ние на практика се произнасяме незабавно“, каза още Илиева.