0

А лф оживява отново и отново в Димитровград, за да отлети към чужбина или да се превърне в скъп подарък. Точно копие на любимия телевизионен герой изработва майсторът занаятчия Катерина Тончева. До момента тя е създала пет броя от извънземното, което най-често се поръчва като подарък или като декор. От ателието й в Димитровград косматата кукла лети и към чужбина.

Вълна

Първия Алф сътворява през 2021 година, а скоро ще започне работа по  шести. Първата изработена кукла отива в чужбина. Била поръчана от българин, който живее в Германия. Сега има запитване и за Лондон.  Последният Алф отишъл като подарък за бащата на млад мъж, други стават декори. Трети пък „кацнал“ в заведение за хранене във Варна. „Много хора искат да го поръчат и като играчка. Аз им обяснявам, че не е играчка за деца, защото го правя тежък като за декор и не може да се размята от деца“, разказва още тя.

Куклата на Алф си поръчват хора, които са израснали с филма. „Много деца в момента го разпознават, защото филмът пак се излъчва. В началото се учудих откъде го знаят, но го дават по телевизията. Поръчват си го хора, които са пораснали с героя и изпитват носталгия. Той е всеобщ любимец“, разказва още тя.

Симпатичният обитател на Мелмак е висок 120 сантиметра. „Тежи около 13 килограма. “Толкова излиза, когато ги изпращам към собствениците му. Главата му е от плъстена вълна, а тялото му е изработено от арматура, пълен е с вата за обем и е покрит с плат с косъм. На краката му слагам тежести, за да е стабилен. Ръцете и пръстчетата му могат да се огъват. Вече имам запитване и за кукла, която сяда, но още не съм  измислила как да направя Алф със сгъваем скелет. Някои се шегуват, че още малко и ще трябва да го озвучавам (смее се)“, казва още създателката му.

Месец

Изработването на любимото извънземно на цели поколения отнема поне един месец. Да създадеш Алф е трудоемко. Сложно е да се открият материали и да се намери точният цвят за козината му.

Дядо Коледа

Катерина прави и други големи макети. Преди години изработва фигура на дядо Коледа, която е висока 180 сантиметра. „Правила съм няколко сцени за Рождество – с Мария и Йосиф, за коледни базари. Последната сцена беше битова и изобразяваше жена с носия и мъж като овчар с магаре. Тази сцена стана част от фестивал. Да направиш нещо подобно е предизвикателство, но на мен ми харесва да се занимавам с такива големи проекти“, казва още тя.

Катерина е самоук майстор. Учила икономика, но от малка страстта й било рисуването. Живее и работи в Димитровград, където има ателие. Пътува из страната, за да участва във фестивали. По време на пандемията от коронавирус получава номинация за наградата „Пазител на традициите“. Хората се радват, като видят творенията ми, защото обичам да правя животни и пана, казва тя. От почти 10 години Катерина се занимава само със занаятчийство. Ателието й отваря врати преди 8 години. Когато решава да се занимава с този занаят, е на 35 години. Преди това шиела дамски чанти в шивашки фирми в Димитровград.