0

Н овият собственик няма да има достъп до данните на българските ученици. Това каза пред „Телеграф“ управителят на „Школо“ Любомир Ваньов по повод придобиването на фирмата от британската Juniper Education.

Той поясни, че компанията закупува софтуера, който ще бъде внедрен в над 14 000 училища във Великобритания, като амбицията е първата версия да стане готова до началото на лятото, както и да продължат да стъпват на нови пазари.

Управителят увери, че платформата у нас продължава да работи както досега и за потребителите няма да има промени, които да произтичат от продажбата на фирмата. Също така у нас тя се използва от 2000 училища. 

Сървъри

Ваньов подчерта, че информацията на учениците зад граница ще се съхранява на напълно различни сървъри от тези на българските.

„Данните няма да напускат пределите на Европейския съюз. Сървърите ни са в Amazon във Франкфурт и това се знае от пет години. Те са най-големият клауд доставчик, който спазва абсолютно всички видове регулации и може би работи с всички правителства в света“, коментира той.

Разлики

Управителят коментира, че за нуждите на училищата във Великобритания ще трябва да направят редица промени, тъй като има разлики с нашата образователна система.

„В България са два учебни срока, там са три. У нас отсъствията се пишат на час, а във Великобритания се прави до обяд и следобед“, посочи Ваньов част от разликите и добави, че тя ще навлиза постепенно в следващите години. От думите му стана ясно, че там платформата няма да се казва както у нас, защото там те нямат буквата „ш“.