0

Р ешението на България да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава безопасните доставки на енергия в тези две страни, се казва в съвместното изявление на унгарското и сръбското правителство, публикувано във вторник на уебсайта на правителството на Унгария.

"Европейският съюз не е налагал санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументът на българския министър-председател е напълно неверен. Това решение е в разрез с европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страните членки на ЕС и страните кандидатки", се казва в изявлението, подписано от сръбския министър на финансите Синиша Мали и унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

В съобщението се подчертава, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и няма да оставят едно "враждебно българско решение без адекватен отговор".

Припомняме, че на 14 октомври България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни. Ден по-късно сръбският президент Александър Вучич поиска да проведе разговор с Румен Радев по повод на решението за увеличаване на транзитните такси, което беше одобрено от нашия парламент. Сърбия внася руски природен газ от България по „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“. Тръбата е собственост на българската държава.