1

Р ешенията, свързани с българското общество, с българското семейство, с начина, по който ще функционира то трябва да се взимат в България, а не някъде или от някого, който няма отношение към нуждите, тревогите, очакванията и намеренията на българското общество. Това каза евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки по време на Европейския културен уикенд на Партията на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), който се провежда в София от 12 до 14 май 2023 г., съобщава БТА. 

Той припомни, че по-рано тази седмица Европейският парламент подкрепи въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция. По думите му това е документ, който противоречи на българското законодателство.

Според Джамбазки левицата в ЕП не се съобразява с волята на останалите държави и иска да наложи документ, който „не е приемлив“ за немалка част от държавите в Централна и Източна Европа. 

Тук идва разговорът, който в България не се води, а е изключително важен. Разговорът за това кое ще бъде важно в ЕС – националното ниво, конституционният суверенитет или наднационалното или федеративното, изповядвано от тези, продължаващи да налагат тезата, че ЕС трябва да се превърне в нещо повече от международен договор – в супер държава, посочи Джамбазки и добави: „Заявявайки, че мястото на България исторически, традиционно, политически, е в Европа, а не в Азия, че българската нация е един от фундаментите на европейската цивилизация, ние ясно заявяваме и защитаваме нашата идея, че върховенството трябва да бъде на националния конституционен суверенитет“. 

Според Джамбазки това е големият сблъсък, който се развива в момента. Ние тук в България не го чуваме, не го виждаме, защото отново българското общество е заето от „куцата и политически импотентна“ класа, която продължава да се надлъгва по най-безобразен начин, заяви той. 

По думите му общественият фокус е отвлечен от такива въпроси, вместо от важни за бъдещето на ЕС, на европейския континент и за това кой ще взима решенията и как ще ги налага. 

Националният суверенитет трябва да има първенство над решенията, които се взимат някъде извън България, и това ще стане разделителната линия от тук нататък, каза още Джамбазки.