0

В над цялата страна ще бъде много топло, прогнозира климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“. В предпланинските райони температурите ще достигнат 17 градуса, а в Северна България и навсякъде по подветрените склонове на планините ще се усети фьоновият ефект на топъл вятър. Така в Плевен, Велико Търново и Русе максималните температури ще достигнат на обяд до 20-22 градуса. Възможно е на някои места да има местни рекорди за деня, допусна Георги Рачев. 

Топло 

Свидетели сме на много силен южен поток, евентуално в неделя на някои места случайно може да капне дъжд, но до вторник ще остане много топло, каза климатологът. 

От четвъртък ни очаква захлаждане, така че с идването на Баба Марта в петък, събота и неделя времето ще е малко по-хладно, но не и студено. Максималните температури ще се задържат между 12-17 градуса поне до неделя за националния празник 3 март. По-хладно ще е по морето от четвъртък, понеже ще се появи източен вятър, който ще носи студен въздух откъм морето. Максималните температури по крайбрежието ще бъдат между 10-12 градуса. 

Ако тази прогноза се осъществи, е възможно февруари да се окаже най-топлият за България от 140 години насам според Георги Рачев.