0

В ече няма служители на жандармерията по границите. Това стана ясно от годишния отчет анализ, който представи директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) Антон Златанов.

По думите му мигрантският натиск е овладян. За периода от 1 януари - 15 февруари 2024 г. преобладаващо на българо-турската граница са направени 3023 опита за преминаване от нелегални мигранти. За сравнение за същия период на миналата година опитите са били 8519. По данните на ГДГП през 2015 г. миграционният натиск по българо-турската граница е бил 90 315 души, през 2022 г. - 164 536, а през 2023 г. - 180 512.

През миналата година потокът е бил 50% по-висок на зелената граница, като това е изправило пред сериозно предизвикателство граничарите.

Недокомплект

Сериозен проблем пред граничарите е големият процент на недокомплект - над 700 вакантни длъжности има в системата. Отчита се липса на автомобили с висока проходимост и липса на поддръжка на техническите средства и системите за наблюдение. Златанов посочи, че основният мигрантски поток преминава през България в посока северномакедонската граница към Сърбия.

По думите му най-тежката година по линия на нелегална миграция през последното десетилетие е била 2015 г., а 2022 г. е била два пъти по-тежка - данните за летните месеци на 2023 г. показват 50% увеличение на мигрантите, които се опитват да преминат незаконно границата в сравнение с 2022 г. „Трябваше да възпираме по 1500 опита за преминаване на границата на денонощие“, добави Златанов и отчете, че има сериозен спад на задържаните нелегални мигранти във вътрешността на страната през 2023 г.

Техника

Позитивните новини през 2023 и 2024 г. са свързани със закупуването на 360 високопроходими автомобила, 52 микробуса, 30 специализирани автомобила за транспорт на служебни кучета, 4 специализирани арестантски автомобила, 3 броя специализирана техника за репатриране на повредена техника на Гранична полиция.

Златанов отчете и дейността на Гранична полиция на гранично-пропускателните пунктове през страната. Преминалите пътници през граничните пунктове: сухопътни граници - 72%, въздушна граница - 26%, и морска и речна граница - 2%. Установените нарушения са основно свързани с трафик на мигранти. Спрени са и тонове канабис по границите.

Шенген

Златанов се надява през 2024 г. да се вдигне целият летателен апарат на Гранична полиция във въздуха. Той отчете още работата на ведомството относно проверката от Шенгенската оценителна комисия. Оценката е, че България е покрила всички изисквания на техническо и експертно ниво за присъединяване към Шенгенското пространство и отговаря на всички условия за пълно прилагане на Шенгенското законодателство. От 31 март българската държава ще започне да издава и шенгенски визи.