0

Д нес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която, като християни, отдаваме при всеки помен на задушниците през годината, 

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Значението на задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Столичната община осигурява допълнително транспортно обслужване на гражданите за Задушница, съобщиха от кметството. В събота, 5 ноември, се пускат временни трамвайни и автобусни линии.

Разкрива се временна трамвайна линия №7-А с маршрут кв. „Манастирски ливади- запад“- кв. „Орландовци“.

Разкриват се временни автобусни линии:

№ 83-А с маршрут: от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута, двупосочно.

№ 108-А с маршрут: от ж.к. „Люлин – 5” по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. „Бели Дунав”: от бул. „Сливница” по ул. „Адам Мицкевич”) до ул. „Бели Дунав”, надясно по ул. „Хан Кубрат”, наляво по ул. „Христо Силянов”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно.

№ 18-А с маршрут: автостанция „Орландовци” – гробищен парк „Малашевски гробища” по маршрута на автобусна линия № 18, двупосочно

№ 79-А с маршрут: надлез „Надежда”, ул. „История Славянобългарска”, ул. „Индустриална”, ул. „Константин Стоилов”, бул. „Ген. Данаил Николаев”, бул. „Владимир Вазов”, ул. „Тодорини кукли”, ул. „Река Велека” и по бул. „Владимир Вазов” по маршрута, двупосочно.

№ 86-А с маршрут: АТ „Малашевци“, ул. „Резбарска”, площад „Сточна гара”, бул. „Сливница”, обратен завой на ул. „Опълченска” и по маршрута, двупосочно.

№ 90-А с маршрут: автостанция „Изток“, бул. „Ботевградско шосе”, ул. „Александър Екзарх”, ул. „Тодорини  кукли“, метростанция „Хаджи Димитър“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Васил Кънчев” до АП „Малашевци (гробищен парк „Малашевски гробища”), двупосочно.

Трамвайните линии № 3 и 18, тролейбусна линия 9 и автобусни линии № 64, 309 и 86  ще се обслужват с по-голям брой превозни средства.   

Дежурните служители от „Пътна полиция” при СДВР ще насочват автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси, както следва:

- в района на Централни гробища - по платната на ул. „История Славянобългарска” (старо име ул. „202”) и ул. „Заводска”;

- в района на гробища „Бакърена фабрика” - по платната под подлеза на ул. „Адам Мицкевич”;

- в района на гробища „Малашевци” - по платната на ул. „Резбарска” между ул. „Васил Кънчев” и бул. „Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. „Жак Дюкло".