0

З въняха ми от полицията заради заплахите за убийство срещу мен във Фейсбук. Това сподели вчера пред „Телеграф“ архимандрит Никанор, който бе на посещение в Света гора.

В края на миналата седмица игуменът на Църногорския манастир обяви с пост в социалната мрежа, че мними православни християни го заплашват със смърт, провокирани от позицията му срещу войната в Украйна.

„Благодарен съм, че ми звъннаха от местната полиция да попитат имам ли нужда от помощ и съдействие. Реално обаче аз не съм подал жалба, така че не е имало и проверка кои са авторите на заплахите“, сподели духовникът. Той обясни, че само е решил да осветли случая, тъй като поне засега не чувства риск за живота си.

Агресия

Игуменът стана един от българските духовници, които преди година публично осъдиха нахлуването на руските войски в Украйна. Оттогава неговите коментари в социалните мрежи често са обект на ненавист и омраза от страна на уж православни военолюбци. Именно сред тях дошли и намеците за смърт, които прелели чашата на търпимост у архимандрита. По думите му намеците от зложелателите били от сорта: „е жалко, че убийството е забранено иначе щяхме да те убием!“. „Изненадата ми не е, че се случиха, а че дойдоха от православна среда, от хора, които претендират за голямо познание и изследване на Евангелието. А там никога Христос и светиите не са защитавали истината с друго освен със слово и с примера на собствения си свят живот. Никакви убийства, никакви заплахи или премахвания на опонента“, сочи духовникът. Той не скри, че е потресен и от оправданието на войната и убийствата с метафизични аргументи като десатанизация.

Игуменът заподозря, че много българи оправдават агресията под давлението на клира, който не е тайна, че е разделен „за“ и „против“ войната.

Тайнство

„За разлика от други религии при нас го има института на духовното наставничество и тайнството на изповедта. Това означава, че зад хората, които заплашват, стоят клирици, свещеници. А това вече е опасно и тревожно и аз като духовник няма как да не го направя достояние този въпрос“, откровен е Никанор.

Очаквайте интервю с духовника в сряда в „Телеграф: Чудеса и Вяра“