1

Ф инансовият министър в оставка Асен Василев разказа в ефира на NOVA какво са си казали на срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Срещата беше по миналия петък. Имах 4 пропуснати обаждания от г-н Борисов рано сутринта. След това се свързахме, имахме среща в НС, тя беше много истинска. Разговорът тръгна оттам как да придвижим държавата напред. Казах му това, което пише в споразумението – във ВСС, в регулаторите, в службите не трябва да има предварително уговорен мач, да не е ясно кой ще спечели, конкурсите да не са нагласени. Въпросът ми беше: „Готови ли са ГЕРБ да няма предварително уговорени победители в конкурсите.”. Борисов каза: „Може би”. И попита дали сме готови за това като държава”, каза Василев.  

Той коментира, че България в последните 3 години напредва икономически по-бързо от преди това. Подчерта, че трябва да има правила, за да вървим напред.

 „ГЕРБ трябва да решат - искат ли тези реформи да се случат", каза Василев. „Единственият разговор за служебно правителство, имаше реплика от страна на г-н Борисов, че не трябва да се чупи всичко и г-жа Габриел и аз да бъдем служебен кабинет. Казах му, че това е научна фантастика - нито президентът ще ме назначи, нито аз ще остана”, каза Асен Василев.

Той не смята, че провалът на преговорите и бил предрешен. 

„Промяната, която трябва да се случи, е свързана с това да имаме честни правила, честни конкурси. Това е кардинална промяна от начина, по който се назначават хората в страната. И тази кардинална промяна ще отнеме време”, каза Василев.

Относно вътрешния министър в оставка Калин Стоянов и ще бъде ли грешка, ако остане в служебния кабинет, Василев заяви:

„В съвременната ни история само Бойко Рашков успя да ограничи купения вот, машинациите на изборите. На последните избори, с вътрешен министър Калин Стоянов, видяхме над 20% невалидни бюлетини и масово купуване на гласове. Очевидно не се справи със задачата да се организират честни избори”, заяви Асен Василев. Той коментира, че дали Калин Стоянов ще остане в служебния кабинет или ще бъде сменен, зависи от Димитър Главчев и президента Румен Радев и няма как да гадае.

Относно министъра на електронното управление, Василев каза, че ги притеснява „да не се направи манипулация, да не може да се гласува на машини, гражданите да гласуват само на хартия и 20% от бюлетините да са невалидни”.

„Когато ГЕРБ загуби изборите през юли 2021 г. и после ноември – нямаше министерство на електронното управление, то беше създадено за първи път от кабинета „Петков”. Тогава машинното гласуване го управляваше „Информационно обслужване”, с ръководител Ивайло Филипов, който е там вече десета година. Той е назначен от ГЕРБ преди 10 години. Един и същи човек е организирал всички тези избори”, каза Асен Василев.

Той коментира и това, че Димитър Главчев трябва да състави служебен кабинет.

„Списъкът дава избор от 10 човека. Дали прозират проблеми или не, е въпрос на разговор между президента и съответните хора. Със сигурност един от по-политически натоварените избори е да избереш председател на НС”, каза Василев. Според него противопоставянето на Борисов на това е проформа. „Мисля, че сме видели достатъчно добри театрални заложби”, каза Василев. Той обаче не знае дали всички останали кандидати са отказали на президента. Василев каза, че не е разговарял и с Андрей Гюров.

Василев изрази съмнение към думите на Борисов, че не се е виждал с Димитър Главчев от 7 години.

„Главчев беше председател на НС по-малко от 7 години”, каза Василев.