0

К осмическото явление суперлуна ще може да се наблюдава цели два пъти през август. Първата е в сряда, наричана от индианците Есетрова, а другата - на 31 август - Синя.

Перигей

Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при БАН, обясни пред „Телеграф“, че всъщност осмият месец ще ни предложи цели две пълнолуния в комбинация от перигеи. С този термин се означава максималното приближение на орбитата на месечината до Земята. Така хората, събудили се по-рано (в 05:53 ч.), са наблюдавали луна на рекордно близко за сезона разстояние от 357 309 километра. На 30 август естественият спътник на планетата ни ще бъде дори още по-близко - на 357 181 километра. А на 31-ви е Синя луна. „В миналото монасите хич не са я харесвали, защото е трябвало да постят повече“, разкри Маркишки. А за суперлунието обясни  и друго.

Илюзия

„Ефектът му не бива да се бърка с често наблюдаваната илюзия „огромна изгряваща луна“ и аналогично „огромно изгряващо слънце“. При своите изгреви и залези двете небесни светила често изглеждат оранжеви поради голямата въздушна маса, през която преминава тяхната светлина, докато са ниско над хоризонта. Също тогава те може да ни изглеждат големи, понеже подсъзнателно ги сравняваме с познати от ежедневието ни обекти, видими на хоризонта - дървета, сгради, планински върхове и др. Можем лесно да докажем, че това е илюзия чрез следния прост експеримент: фотографираме с телеобектив изгряващата „огромна“ луна, а по-късно - когато тя е вече високо в небето, правим втора снимка със същите настройки на обектива. Ако сравним двете лунни изображения, ще видим, че те са в еднакъв мащаб“.

Апогей

На 16 август в 12:38 ч. ще се наблюдава следващото събитие - микролуна. То се случва за първи път от март 2020 година насам. Тогава месечината ще е в апогей  - в най-далечното си разстояние от нас на 406 630 километра. „Освен това този апогей ще е близък до момента на новолунието на 16 август в 12:38 ч., което явление се нарича микролуние“, информира още Маркишки.

По-думите му само няколко дни по-рано (на 12, 13 и 14 август ) ще може да гледаме пика на потока Персеиди с от 90 до 100 падащи метеора на час.

Астролозите: Хората стават егоисти  

Супер луната стана повод и за доста вещания от страна на астролозите. Някои метафизици препоръчват ритуали за късмет на Есетровата луна (1 август), която отбелязва периода, когато дивите есетрови риби най-често се ловуват. Те са източник на най-скъпия черен хайвер.

Според Виктория Маринова Есетровата луна е настъпила в знака Водолей и ще направи хората по-големи индивидуалисти, с прояви на егоизъм, емоциите в доста ситуации ще ескалират.

„Оттук насетне луната започва да намалява и не е подходящ период за стартиране на нови проекти. Времето на намаляваща луна е подходящо за дооформяне, нанасяне на корекции, ако е необходимо, и за приключване. Няма да е лесно, понеже другият управител на знака Водолей, господарят на кармата Сатурн, е ретрограден и в напрегнат аспект с планетата на комуникацията и документацията“, предупреди Маринова. Баланс ще има от благотворния аспект (тригон) между Марс и планетата на късмета Юпитер и на инициативата Марс, което ще даде  положителна енергия, увереност и ентусиазъм за преодоляване на негативното мислене.