0

К лиентът да не плаща, ако търговецът не му издаде фискален бон.

Тази идея на Министерството на финансите за борба със сивата икономика са обсъждали финансовият министър Асен Василев и професионалните организации на счетоводители и одитори у нас, научи „Телеграф“.

Пример

Такава мярка бе въведена преди няколко години в Гърция и явно ще намери почва и у нас. Миналата година шефът на НАП Румен Спецов също обяви, че идеята се обмисля и от българските власти. Възможно е тя да бъде въведена чрез промени в Закона за ДДС, включени в бюджета за настоящата година. Вчера Асен Василев обяви, че бюджетът е готов и ще бъде публикуван на сайта на Министерството на финансите най-късно до днес сутринта. Както „Телеграф“ писа, в сметките ще бъдат заложени 3,5 млрд. лв. допълнителни приходи.

Друга мярка за изсветляване на сивия сектор е да се задължат фирмите с над 50 служители да превеждат заплатите само по банков път. Регистрираните по ДДС фирми пък ще трябва да си обявяват всеки месец касовите наличности, а не както досега само веднъж годишно. Това ще става с два месеца закъснение. Например наличностите за юни ще се обявяват със справка-декларациите, които се подават през август, разясниха експерти.

Скрито

Както „Телеграф“ писа, масова практика през последните години бе фирми да държат на хартия големи касови наличности, за да избегне собственикът плащане на данък дивидент. Затова от НАП всяка година правят проверки на компаниите, обявили в годишните си отчети съмнително високи касови наличности, като броят банкнотите на място. Често се оказва, че много от пачките, които уж трябва да се намират в сейфа, липсват, защото са били изтеглени от собственика за негови нужди, тоест налице е скрито разпределение на печалбата.

ПП-ДБ със свой кандидат за шеф на БНБ

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) ще издигнат свой кандидат за управител на БНБ, съобщи финансовият министър Асен Василев. По думите му, това ще бъде фигура, която има висок статут в индустрията. Той отказа да коментира обаче дали това ще бъде предишният кандидат на ПП Андрей Гюров. На въпрос дали ПП-ДБ не биха подкрепили настоящия управител на централната банка Димитър Радев, който вече има подкрепата на ГЕРБ за още един мандат, Василев посочи, че Радев вече е изкарал един мандат. "Виждаме известно забавяне в процесите в БНБ във връзка с приемането на еврото, което ме притеснява, но така или иначе трябва да имаме детайлни разговори, за да можем да решим каква номинация бихме предложили и каква бихме подкрепили", посочи той.

Все още не сме решили окончателно за тази мярка и дали тя ще бъде въведена само за ресторантите или ще има по-широк обхват, коментираха пред вестника от МФ.