0

П ет дълги уикенда бонус ще има за учебната 2022/2023-а, става ясно от графика за ваканциите и неучебните дни. Допълнителните почивни петъци или понеделници са покрай празници или изпити.

Кога

Тридневните бонус почивки ще бъдат в рамките на втория учебен срок. Първата ще бъде покрай 3 март. През 2023-а националният празник се пада в петък. Ако родителите съчетаят почивния ден със събота и неделя, ще могат да направят кратка семейна почивка с две нощувки. През май се падат три дълги уикенда – покрай Деня на труда, Деня на храбростта и Българската армия и матурата по български език и литература. 1 май се съчетава с 29 и 30 април. След това учениците имат четири учебни дни и веднага следва още една тридневна почивка. 6 май се пада в събота и затова понеделникът след празника (8 май) ще бъде неучебен. Следващата седмица в петък ще се проведе първият държавен зрелостен изпит и 19-и ще бъде почивен за всички останали ученици.

Молба

Вземайки 22 май за почивен с молба по семейни причини, родителите могат да удължат дългия уикенд покрай матурата на цяла седмица без уроци. На 23-ти ще бъде вторият държавен зрелостен изпит и също няма да бъде учебен. Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще премине в тържества, а 25-и е неучебен, но присъствен ден за просветни и културни дейности. Така занятията ще се подновят чак на 26 май. Ако родителите освободят детето и за този ден, то ще се събере 10-дневна пауза от занятия в края на май.

По същия начин с молба до класния могат да се съберат четири почивни дни покрай 22 септември, вземайки петъка след Деня на независимостта на България.

През юни също ще има един дълъг уикенд. Националното външно оценяване по математика за 7-и и 10-и клас ще бъде на 16 юни – петък. Последният уикенд обаче е бонус само за учениците от 7-и до 11-и клас, тъй като останалите ще са завършили. Учебната година за децата от 1-ви до 3-ти клас приключва на 31 май, за тези от 4-ти до 6-и ден по-рано на 15 юни, а за зрелостниците още на 16 май.

Избори

Училища, в които на 2 октомври ще бъдат разположени изборни секции, може да имат още един дълъг уикенд. Причината е, че обикновено в деня след вота в тях денят е неучебен. Това обаче зависи и от МОН. За президентските избори бившият просветен министър акад. Николай Денков бе издал заповед учениците от школа с изборни секции да имат онлайн обучение. Ако служебният министър не предприеме същия ход, то 3 октомври ще бъде неучебен и децата ще имат още един дълъг уикенд.

Почивката за Коледа по-кратка

Първата официална ваканция за учебната 2022/2023 г. е есенната. Тя ще бъде от 29 октомври до 1 ноември. Тази година коледната ваканция ще бъде с ден по-кратка спрямо миналогодишната. Децата ще почиват от 24 декември до 2 януари. Така тази година ще трябва да се върнат в класните стаи на 3-ти вместо на 4-ти. За сметка на това ще имат по-дълга междусрочна ваканция. Вместо един ден по средата на седмицата учениците ще почиват от 1 до 5 февруари. Пролетната ваканция тази година съвпада с великденската, тъй като Великден се пада на 16 април. Учениците от 1-ви до 11-и клас ще почиват от 8-и до 17-и, а зрелостниците от 12-и до 17-и.