0

Н ад 50 музея и галерии в цялата страна ще приемат посетители с вход свободен. Това ще се случи тази събота – 13 май, когато ще се проведе „Европейска нощ на музеите“.

По повод събитието Френският институт в България ще ни разходи виртуално в Париж. От 16,00 до 21,00 ч. ще можем да разгледаме Айфеловата кула, Сена, музея Орсе, църквата „Свети Юсташ“ и операта Гарние. Още от 11,00 и чак до полунощ пък всеки желаещ може да опита от вината на български производител от Мелнишко в галерия Сийуайнс. В София посетители ще имат безплатен достъп до десетки изложби и експозиции, ще разговарят с художници и куратори, предвидени са също ателиета и различни концерти.

Списък

В изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 ще можем да видим отблизо оригиналните мирни договори на Балканските войни. Входът ще бъде свободен в интервала от 18 до 23 ч. По същото време ще бъдат отворени още Национален музей “Земята и хората”, Националният военноисторически и Националният природонаучен музей. Археологическият, етнографският и историческият пък ще работят до полунощ. Без вход ще посрещат и къщите музеи на Иван Вазов, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Петко и Пенчо Славейкови. Пълен списък с локациите в столицата можете да видите на сайта на Френския институт в България.

Изненади

Междувременно много други градове също се включват в „Европейската нощ на музеите“. Така например в Музея за история на медицината във Варна ще има демонстрация на учени от катедра „Анатомия“, както и „Шоу на химиците“ с ефектни експерименти. В Стара Загора пък Регионалният историческия музей, музеят „Неолитни жилища“, Архитектурният комплекс „Музей на религиите“ и Художествената галерия под липите ще очакват всички желаещи с много забавления, творчески ателиета и др. Художествената галерия в Казанлък ще представи две изложби, театрална постановка и акустичен концерт на Георги Георгиев и Свилен Ноев от група „Остава“. Много изненади очакват и посетителите на Музея на фотографията в Казанлък. В Кюстендил пък Регионалният историческия музей ще организира игра „Открий местата на памет, свързани с европейското културно наследство и българските еври“, а Регионалният исторически музей в Плевен ще отбележи инициативата с фолклорен концерт-спектакъл. Текстилният музей в Сливен ще покаже ръчна машина от началото на 20-и век.