0

Д опълнителни мерки за сигурност в българските влакове организират от „Български държавни железници“ (БДЖ) за великденските празници. Причината е очакваното повишаване на потока от пътници, както и случая на буйстващ пътник преди ден, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач за БТА.

От дружеството увериха, че пътниците трябва да бъдат спокойни за сигурността си, тъй като БДЖ полага всички усилия да я гарантира съвместно с полицията.

Дружеството предоставя периодично на МВР списък с т. нар. рискови влакове, които обикновено са вечерните и нощните, но решение на вътрешното министерство е в кои от тях да осигури патрулиращи полицаи, спрямо ресурса, с който разполага.

Припомняме, през 2017 г. окончателно бе закрита Транспортна полиция, която гарантираше сигурността във влаковете.

От БДЖ съветват пътниците да сигнализират веднага при забелязана нередност. Те могат да потърсят помощ от кондуктор и началник-влак, които са инструктирани как да реагират в определена ситуация. Ако във влака има патрулиращи полицаи, те също трябва да бъдат уведомени. При липсата на представители на реда, полицейски патрул ще бъде извикан на най-близката следваща гара, което може да забави всички пътуващи.

Във връзка с един от последните регистрирани инциденти, при който полицай пострада от барикадирал се пътник във влак, от БДЖ увериха, че персоналът във влака е реагирал спрямо своите правомощия.

По информация на МВР инцидентът е станал в 02:50 часа на 9 април. Дежурен наряд от групата за опазване на обществения ред (ГООР) при Второ районно управление – Русе е изпратен за съдействие на наряд от Зоналното жандармерийско управление в града на гара разпределителна. Пътник без билет е буйствал във влака по направление София – Силистра, отказал да слезе и заплашил полицай с нож.

Поради надграждаща се агресия от страна на пътника е изпратен втори екип на ГООР, както и служители на сектор СТД при Областна дирекция на МВР - Русе, които успели да неутрализират барикадиралия се в купето на влака нарушител, който успял да рани един от полицаите в дясното коляно. Буйстващият пътник се самонаранил в областта на челото. Откаран е от екип на Центъра за спешна медицинска помощ в УМБАЛ Канев - Русе и след обработка на раната е настанен за лечение.

Преди дни от БДЖ информираха, че ще осигурят над 12 700 допълнителни места за предстоящите почивни дни по повод Великден като прикачат допълнителни вагони.