0

И стинско бедствие на родното черноморие! Със сирени евакуират населението в Царево. В няколко хотела на къмпинг „Нестинарка” първите етажи са залети.

От МВР съобщиха за NOVA, че текат спасителни операции за хора в опасност. Има отнесени автомобили в морето. Река Велека затвори път.

Няколко сигнала за проблемни пътища в област Бургас са получени от началото на деня в резултат на обилните валежи в района. Това съобщиха от Областно пътно управление-Бургас. Движението по пътя Царево-Варвара е ограничено временно в двете посоки заради наводняване. От пътното управление уточниха, че пътят е наводнен от преливащи водостоци на две места.

Паднало дърво е станало причина за затварянето на пътя между селата Изгрев и Българи в община Царево. В района на село Граматиково има пропаднала земна маса и камъни. Към този момент на място има екипи, които да почистят платното за движение.

Лентата на пътя към Малко Търново е непроходима. Един сигнал е получен за паднало дърво в района на паркинг „Лилия“ в Приморско. На места в Бургаско продължава да вали дъжд. Данните на Информационната система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас“ (ИСУВ) не показват опасно покачване на нивата на реките и водоемите в общината.

От Хидрометеорологична обсерватория Бургас съобщиха, че на места са отчетени значителни количества валежи през последните 24 часа. В село Кости за денонощие са паднали 207 литра на кв. метър дъжд. За сравнение средната месечна норма за септември за района е около 75 литра на кв. метър.

В Царево никога не е имало такива валежи. В общината вече има щети. Едно село е напълно наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация, каза кметът на Царево Георги Лапчев. „Дъждът изобщо не спира. Следим климатичните характеристики – мисля, че най-силният дъжд тепърва предстои”, допълни градоначалникът и призова да се действа спокойно.