0

К арловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали в петък сутринта. Около обед се появи непотвърдена информация, че бедствието е взело  жертва - възрастна жена. Пред "Телеграф" директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов съобщи, че информацията се проверява, а по-късно тя беше отречена. 

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев обобщи ситуацията. 

„Най-тежко е положението в село Богдан, което е откъснато от околния свят, тъй като мостовете, които водят към него, са разрушени.Тежко е положението и в Каравелово, силна вълна скъса мост, причинени са леки щети на отделни сгради, за радост няма пострадали хора. Предстои евакуация на майка с дете от селото”, каза той.

Ситуацията на място следят кметът на Карлово Емил Кабаиванов, командирът на 61-ва Стрямска бригата ген. Деян Дешков, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николов и директорът на полицията в Пловдив.

Николов е направил оглед на коритото на река Стряма с оглед на очакванията за втора висока вълна.

„Надяваме се да няма нови разливи“, сподели Стоев.

Той поясни, че при водното бедствие няма жертви и пострадали хора. В 14.10 часа от авиобаза „Крумово“ е излетял хеликоптер „Кугър“, с който да се извърши оглед и евакуация на хората в селото, както и в още едно населено място – Столетово.

Каравелово под вода (ГАЛЕРИЯ)
Каравелово Каравелово Каравелово
10

Вече с „Кугър“-а са евакуирани петима души, а общо изведените хора от бедстващото село са десетки.

„Помощ ще ни оказва и вертолетния авиополк, чакаме две военни лодки от Казанлък. С това се надявам, че ще успеем да обгрижим хората в Богдан“, поясни още губернаторът на Пловдив.

Ангел Стоев поясни, че огледите на засегнатите от стихията жилища, след като дъждът спре и водата се оттегли. Тогава ще започне и възстановяване и на инфраструктурата.

По-спокойна е обстановката в селата Столетово и Розино.

Областният управител е разпоредил на „Напоителни системи“ да огледат дигите на река Стряма и да проверят за евентуалното им компрометиране.