1

Б есен екшън се разрази по време на може би последното заседание на депутатите от 48-ото Народно събрание. И днес народните представители спориха по поправките в Наказателния кодекс, като се стигна до вулгарни обиди и наказания. 

Серията от скандални изказвания подеха Марин Маринов от ГЕРБ и Бойко Рашков от “Продължаваме промяната”. 

От парламентарната трибуна Маринов заяви, че вижда в законопроекта, който Рашков е внесъл "стремеж на връщане на милиционерщина от най-мракобесните времена, които някои бивши комунистически следователи явно не искат да забравят".

Последваха реплики от място и видимо афектиран от думите на Маринов на трибуната се качи Бойко Рашков. 

"Когато говорите за милиционери, имайте предвид, че засягате Младен Маринов, който е завършил милиционерско училище в Пазарджик. Аз не съм завършил милиционерското училище в Пазарджик. Второ, аз много уважавам всяка една професия, включително уважавам професията на хората, които се занимават пожарогасене, обаче предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар, защото много след началото на демократичните промени членът на БКП Бойко Борисов е останал член на тази партия, излязъл е от МВР точно на правното основание, че не желае да се политизира от любов към БКП. Когато говорите за комунистически следовател, комунистически архитект, комунистически инженер, имайте предвид и това", защити са Рашков. 

Изказването му обаче имаше обратен ефект и Рашков получи наказание от председателстващия заседанието Йордан Цонев за нарушаване на реда в залата. 

Втори рунд 

Скандалите в пленарната зала не спряха дотук. Наказания получиха и депутатите Радостин Василев от ПП и Георг Георгиев от ГЕРБ. Цонев заплаши народните представители, че ако не успокоят страстите ще ги отстрани от заседанието на Народното събрание. 

Втората серия от обиди и цинични думи започна с изказване на депутата от ГЕРБ Георг Георгиев, който се обърна към Бойко Рашков от парламентарната трибуна. 

"Вие сте прав да се сърдите, че ви наричат милиционер, вие не сте милиционер, вие сте си жив чекист, вие бранихте всекировата и всеасеневата революция, както чекистите са бранили всесъветската. По методите ви на работа и по изпълненията ви в публичното пространство, ви оправдава да се сърдите. Промените, които предлагате ще засегнат ли градинари, които са намесени в пране на пари и във внасяне на огромни суми извън ЕС в България в полза на един бивш вътрешен министър и сегашен народен представител", попита Георгиев, като гледаше към Рашков.

Впоследствие Георг Георгиев се извини, като каза, че не е имал предвид думата "чекисти", която може да "бъде свързана с нецензурен контекст", а е имал предвид думата "ченгеджийски".

Радостин Василев от "Продължаваме промяната" пък излезе на парламентарната трибуна и постави две пластмасови ръце на нея.

 "Тези ръце съм ги донесъл за Георг Георгиев, той има афинитет към ръцете, неговите основни експертни умения са в това да целува ръце", каза той. От банките на ГЕРБ се понесоха възмутени викове, а Вежди Рашидов опита да потуши създалото се напражение. 

„Това ли? Това са ръчички. Ще си ги вземе човека. Престанете да внасяте декорации и гумени ръчички. Защото ще принудите ГЕРБ да ви носят други пластмасови играчки", заяви старейшината сред депутатите. 

Василев бе наказан за непристойно поведение, изразяващо се в жестове, оскърбяващи законодателния орган.