0

П ърви реакции, след като президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии. Във вторник той призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че за пореден път президентът търси конфликт с Народното събрание, за да отслаби стабилното парламентарно мнозинство, предава NOVA

„Президентът за пореден път показва, че търси конфликт с Народното събрание с една единствена цел, а именно да отслаби стабилното парламентарно мнозинство, което има важната задача да провежда реформи. Важни реформи. В тази връзка напомняме на президента, че съдиите, които той назначава от неговата квота, ги назначава еднолично. А процедурата, която Народното събрание проведе за избор на конституционни съди, беше публична. Прозрачна и открита. Тази публичност, прозрачност и откритост, президентът също ще я дължи в момента, в който той трябва да назначи конституционни съди от неговата квота”, заяви Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

СПИРАЧКА: Радев сезира КС за избора на нови съдии

Президентът има право да сезира Конституционния съд за избора на конституционни съдии. Това коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ. По думите му няма нищо лошо в това КС да се произнесе.

„Това, което обаче е доста брутално от негова страна, е, че той се опитва да саботира дейността на Конституционния съд, призовавайки да не се проведе клетвата в петък. Това е недопустимо от негова страна”, смята той. Атанасов поясни, че не е изненадан от поведението на президента. „От началото на това Народно събрание той винаги явно е изразявал своето негативно отношение към работата на парламента, към мнозинството и правителството”, е мнението му.

Относно спорния момент с продължителността на мандата на новоизбраните конституционни съдии, Атанасов каза: „В Конституцията е записано, че съдиите имат деветгодишен мандат. Не знам на какво основание някой може да го съкращава”. Той е категоричен, че новоизбраните съдии нямат вина, че Народното събрание се е забавило с процедурата.

"Румен Радев просто си анонсира проектчето „3 март” и затова този проруски президент се опитва да влезе във война с атлантическото мнозинство. Съветвам го да не се занимава с това, да подаде оставка днес, да си основе проекта, да се занимава с избори, а не да се крие зад имунитета си". Това пък коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Моето мнение е, че президентът се страхува обаче да излезе като лидер на тази партия. Пак ще сложи някое „бау-бау” отпред, както го е правил досега и ще се скрие”, каза още Пеевски. Той поиска държавният глава да реши дали е „цирково куче” на Корнелия Нинова, или ще става лидер на партия. „Според мен той се страхува да основе партия, защото се страхува за имунитета си”, добави председателят на ПГ на ДПС.

Пеевски поиска информация за това какво се случва с разследванията, свързани с президента. „Да сте чули нещо за тях? Може би трябва да видим в какви отношения е той с главния прокурор. Да не би да има дела „на трупчета”? Какво се случи със записания разговор, където той спасяваше дамата на сърцето си? Има ли край това дело? Къде е скрито? От Гешев, от сегашния главен прокурор или някой друг?”, попита той.

И позиция от БСП: „Парламентарната група на БСП за България гласува против избора на двамата конституционни съди. Призовахме президента да блокира избор и той го направи. Това е правилното решение”, се посочва в изявление.

"Възраждане" също ще сезира КС и то още утре, посочват оттам.