1

Ж ена на 61 години от монтанското село Смоляновци помля с камъни соларни панели, защото и миришели и излъчвали радиация. Районният съд в града край река Огоста я осъди на пробация.

Фотоволтаичната инсталация е на софийска фирма, която я монтирала на парцел до имота й. Панелите били поставени през май 2021 година. Още тогава съседката поискала да бъдат махнати от там, защото и „влияят зле на здравето, излъчват неприятна миризма и радиация“. Въпреки обясненията на управителя на дружеството, че панелите не са опасни за човешкото здраве и че разполага с всички необходими документи за монтаж, бабата го нападнала с обиди и заплашила, че ще счупи инсталацията.

На 18 май 2021 г. тя изпълнила заканата си и потрошила с камъни два от соларните панели, а на 27 август същата година - още три панела. Второто нападение било записано от камери за наблюдение в имота.

Пред съда побелялата вандалка не отрекла, че е счупила панелите, но не се признала за виновна и отново заявила, че инсталацията й пречи и застрашава здравето й.
Магистратите обаче я признаха за виновна в унищожаване на чужди движими вещи на обща стойност 1380 лева и я осъдиха на „Пробация“ . В следващите 6 месеца тя трябва да се среща два пъти седмично с пробационен служител.