0

И згледи за работещ лифт до Витоша, и по-точно за възстановяване на Симеоновския, засега няма. Причината е, че дори с ремонтиран двигател, при пускането на съоръжението гърмят табла, които са произведени от „Doppelmayr “, обясни Ема Паунова от „Витоша ски“.

В резултат на амортизацията производителят е идентифицирал сериозни структурни модификации на съоръжението и спрял да доставя резервни части за него в името на безопасността на пътниците. Препоръките на производителя са да бъде изградено съоръжение, което отговаря на настоящите стандарти на ЕС.

Противоречия

За да се случи това трябва да бъдат премахнати законодателни противоречия, свързвани със изграждането и строителството на територията на лифта. Оказва се, че част от законодателството разрешава да се строи, за да се развива този транспорт, а другата част го забранява, посочи Паунова. За да може лифтът да се възстанови и да е безопасен за ползване от потребителите, първо е необходимо да се направят законодателни промени, свързани със сервитута на земята под линията, обясни Паунова.

Работещи

Паунова заяви, че от 1 юни ще бъдат пуснати двете линии седалков лифт „Лалето 1 и 2“ за летния сезон. С тях любителите на планината могат да достигнат почти до Черни връх. Освен за пешеходен туризъм и разходки планината предлага отлични условия и за практикуване на планинско колоездене с множество маршрути с различни нива на трудност, подходящи както за начинаещите, така и за напредналите.