0

Б ългарски военнослужещи не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна и извън територията на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), се посочва в съобщение, изпратено от правителствената пресслужба.

На 15 февруари Министерският съвет (МС) прие решение за изпълнение на решение на Народното събрание на Република България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с което се разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine - EUMAM) за срока на мисията, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Става въпрос за един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия; до пет военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Република Полша и/или Многонационалното командване за специална подготовка във Федерална република Германия; до 50 военнослужещи за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС и/или в Република България.

„Приетото от българското правителство решение на 15 февруари т.г. e в изпълнение на решението на Народното събрание за оказване на подкрепа на Украйна в рамките на Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна, обнародвано в "Държавен вестник" брой 99 от 13 декември 2022 г. Решението предвижда България да изпрати до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на EUMAM UA, като обучението ще се извършва само на територията на държави членки на ЕС“, уточняват от Министерския съвет.