0

С тудентският празник 8 декември се пренесе в Сърбия. Родните кръчмари са ударени силно от конкуренцията в западната ни съседка, където цените за ядене и пиене по заведенията в празничната вечер са наполовина, че и повече по-ниско в сравнение с тези в родните механи, показа проверка на „Телеграф“.

Офертите при комшиите варират между 150 и 200 лева за две празнични вечери с жива музика и пиене без лимит. Най-близката дестинация от София е в населения с българи Цариброд. В централния хотел „Балкан“, намиращ се на главната улица на града, който е само на 3 км от ГКПП Калотина, цената е 155 лева. В нея се включва транспорт с автобус от София, нощувка, закуска, празнична вечеря с жива музика и богато меню, неограничено алкохол и напитки сръбско производство. В цената са включени още двойна стая със спалня, двойна стая с отделни легла, допълнително легло в двойна стая и тройни стаи, в зависимост от предпочитанията на студентите.

Купон

Срещу 150 лева родните студенти посрещат празника в съседния Пирот, където цената включва отново обилна вечеря, алкохолни и безалкохолни напитки без лимит, както и стая с две легла. Към офертата е включен и транспорт от София. Допълнително се заплаща за транспорт от Пловдив и Варна. Онези от студентите, които пътуват със собствен транспорт, пък ползват 15% отстъпка от цената. Към голяма част от пакетите е включен и екскурзовод на български, който представя забележителностите в района. В Пирот например е включено посещението на Момчиловата крепост, която е била владение на Момчил юнак. Подобни оферти има за Ниш, етно село Сърна, Вранячка баня, Соко баня и други известни сръбски курорти. За около 200 лева българските студенти могат да се потопят в незабравимия нощен живот на Белград, отново с изпълнения на живо. Оркестрите в Сърбия по правило свирят до зори или докато има хора в кафаната. Купонът е невероятен. Проверка на „Телеграф“ показа, че заведенията и по-голямата част от хотелите в Сърбия масово са резервирани от българи. За 8 декември всичко е фул, а за Нова година местата вече са кът.

Аперитив

„Прегледах офертите у нас и при сърбите. Тук за тези пари, че и доста повече ми предлагат просто една вечеря. Включват 50 или 100 г аперитив, чаша, някъде бутилка вино и това е. При сърбите се яде и пие на корем. Естествено, че ще отидем в Ниш, а не във Велинград“, коментира пред „Телеграф“ студент по биология втори курс. Друг негов колега обясни, че за втора поредна година ходят в Сърбия. „Миналата година бяхме по-малко, защото имаше ограничения заради ковида, но сега няма никакви ограничения и всичките ми колеги са фенове на купона там. Направихме си резервация още през септември. Вече няма места“, коментира младежът. „Интересът към Сърбия е огромен. Имаме и записвания за Северна Македония, където също посрещат българи за 8 декември, Нова година и Великден.“

Традиция

Традиционно комшиите дават всичко от себе си за гостите и ходилите веднъж, искат да повторят. Качеството на услугата не само че е далеч по-евтино от България, но и много по-добро като обслужване. Уви у нас вече туризмът мина в друго русло, търси се печалба на всяка цена, но се пренебрегва комфорта на туриста. Определено конкуренцията от Сърбия тази година удря по българските хотелиери и ресторантьори“, коментира пред „Телеграф“ шефка на една от големите турагенции, която предлага различни възможности за почивка на целия Балкански полуостров и Турция.

Вилите по морето ни са хит

Елена Анастасова

Бургаските студенти разграбиха като топъл хляб вилите по морето. В момента е мисия невъзможна да се резервира самостоятелна хижа, вила или къща за гости. Причината е, че всичко е било резервирано още преди месец, въпреки че купонът на вила излиза доста солено. От 300 до 400 лева струва наемането на самостоятелна къща с 10-12 места в Бургас и региона. Повечето обаче поставят като условие минимум две нощувки. Така двудневният студентски купон излиза средно между 30 и 80 лева. Отделно студентите трябва да предвидят и минимум по 30 лева на човек за храна и питиета, а отделно да се бръкнат и за транспорт. Сметката показва, че празненството на вила или хижа излиза минимум стотачка. Приблизително на същата стойност е офертата и за купон с нощувка в хотел. За легло в двойна стая се плаща от 20 до 40 лева, а кувертът за празничната вечеря е средно 50 лева. 

Кръчмите в морския град  също предлагат организирани партита за студентския празник. Цената в заведения с музика на живо излиза около 60 лева, в които са включени салата с аперитив, основно ястие, десерт и безалкохолни и минерална вода. Заведеният приемат и резервации без куверти, но поставят като условие минимална консумация от 50 лева на човек и искат предварително капаро.

Сандански удрят конкуренцията със 130 лева

Владимир Симеонов

Големи отстъпки правят хотелиерите и собствениците на заведения в спа курорта за студентския празник на 8 декември. В някои тризвездни хотели се предлага оферта от 60 лева, в която е включена нощувка, закуска и празнична вечеря за студентите. За две нощувки цената скача до 70 или 80 лева, което е повече от изгодно. Дори в четиризвездния „Интерхотел Сандански“ цената е 130 лева за две нощувки в двойна стая „Стандарт“, две закуски и празнична вечеря. Същата услуга в двойна стая „Лукс“ струва 150 лева, показа проучване на „Телеграф“.

Варна отвръща на удара

Добромир Радушев

До 100 лева излизат най-икономичните оферти за студентския празник на хотелите край морето във Варна, показа проверка на „Телеграф“. Сумата е за 3-дневен купон с 2 нощувки. Според варненските студенти обаче мнозина предпочитат околностите на Варна, вилни зони и близки села, където наемат къща за гости, която им излиза много по-изгодно и не зависят от никого. Все пак хотели и ресторанти отсега се ангажират, като в офертите им освен традиционните храни и напитки се прибавят и глезотии за академичните гости, сред които са осигурен вход за нощен клуб или безплатен паркинг, масажи, спа процедури и минерални басейни. Голяма част от варненските студенти се насочват за празника към Родопите и Стара планина, други поемат в посока Белград, Букурещ, Прага, Будапеща, Рим, Париж и Атина. Най-предпочитаната външна дестинация си остава Турция, а най-екзотичната - Занзибар.