0

251 творби, сред които картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора със статут на национално богатство, са били повредени заради безстопанственост от Националната галерия.

Шопско хоро от 1892 г. на Иван Мърквичка също е пострадала при взрива

 Шопско хоро от 1892 г. на Иван Мърквичка също е пострадала при взрива
Архив

Това разкри разследване на сайта за култура КлинКлин. Според него щетите са нанесени в редица инциденти от 2016 г. досега, като последният се случва февруари т.г., за който „Телеграф“ писа, като тогава бе обявено, че авария, предизвикала падане на мазилка в едно от фондохранилищата, е повредила леко 3 картини.

Според разследването други подобни инциденти са били или напълно скрити от обществеността, или информацията за тях е манипулирана.

Жътвар на Владимир Димитров-Майстора от 1938 г. е една от повредените картини

 Жътвар на Владимир Димитров-Майстора от 1938 г. е една от повредените картини
Архив

Обжалване

„Телеграф“ потърси за коментар Министерство на културата и ето техния отговор: „За настъпилата авария от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата са сезирали прокуратурата.

След проучване от тяхна страна от прокуратурата отказват да образуват досъдебно производство, a към настоящия момент Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ обжалва това решение, т.е. процесуалните действия все още са в ход“.

Реставрация

За пострадалите творби от културното ведомство поясниха: „Във връзка с постъпило в Министерството на културата писмо от Националната галерия по повод обезпечаване на ремонта и възстановяването на пожарогасителната система в сградата на филиал „Квадрат 500“ на Националната галерия от министерството са осигурени необходимите средства за ремонта – те са в размер на 9151 лв.

Няма пречки да се извърши ремонт на пожарогасителната система. Директорът на Националната галерия е информирал ресорната дирекция на министерството, че голяма част от пострадалите произведения на изкуството вече са реставрирани, а останалите са в процес на реставрация“.

Взрив

Според КлинКлин взрив е избил пантите на противопожарната метална врата, което е повредило 75 картини. Сред тях са 11 картини на Иван Мърквичка и три на Владимир Димитров-Майстора.

43 от картините са с ниска степен на увреждане. 13 са със средна степен на увреждане. 18 картини са тежко увредени и се нуждаят от „спешна консервационно-реставрационна намеса“.

1 картина е с „над 60% унищожена живопис“. Всички до една са със статут на национално богатство и са част от основния фонд на Националната галерия за периода между Освобождението и Втората световна война. Платната нямат и застраховка.