0

П о 5-6 младежи се борят за едно място през настоящата кандидатстудентска кампания в Медицинския университет във Варна.

Това съобщи за БТА зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Албена Керековска.

По думите й, макар че демографските тенденции в страната са негативни и зрелостниците намаляват, броят на желаещите да учат в морската ни столица е устойчив, като не ги спира и фактът, че трябва да се явяват на сериозни приемни изпити.

Интересът към учебното заведение е висок както сред българските, така и сред чуждестранните младежи, уточни Керековска.

Най-търсените от кандидатите специалности традиционно са „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“, както и сравнително новите за университета „Логопедия“ и „Кинезитерапия“.

Най-желани сред специалностите на Медицинския колеж пък са „Помощник-фармацевт“, „Медицински козметик“, „Медицински оптик“, „Медицински лаборант“, „Рехабилитатор“ и „Зъботехник“. 

Керековска посочи още, че в трите филиала на университета в Шумен, Сливен и Велико Търново се обучават студенти по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, като най-голям брой кандидати през тази година има в първия от посочените градове.  

Нараства интересът и към новите и перспективни специалности „Биомедицинска техника и технологии“ (бакалавър)“, „Клинична логопедия“ (магистър), „Трансфер на технологии и иновации във фармацията“ (магистър) и „Козметология“ (магистър), допълни още зам.-ректорът на университета.