0

П олагане на допълнителна маркировка на тротоарите в близост до пешеходни пътеки, изобразяваща забранителни знаци за употреба на слушалки и мобилни телефони, започна на възлови кръстовища в Стара Загора, съобщи БНР.

Автор на проекта за превенция и повишаване вниманието на пешеходците е СНЦ "Аз съм бъдещето – пази ме". Проектът бе одобрен от Община Стара Загора и от днес започна неговата реализация.

БНР

Проектът за двете пътни маркировки, приканващи към повишено внимание при пресичане на пешеходни пътеки хора със слушалки или използващи мобилните си телефони, е бил одобрен единодушно от Комисията по безопасност на движението към Община Стара Загора в края на април и след като метеорологичните условия го позволяват, започва неговото реализиране, съобщи заместник-кметът архитект Мартин Паскалев. 

Той допълни, че идеята е по този начин да бъде привлечено вниманието на пешеходците и да ги накара да бъдат по-бдителни и разумни, както и за възпитание у подрастващите на култура за безопасност на движението.

Архитект Паскалев допълни, че инициативата е изцяло в рамките на дейността на Община Стара Загора и част от полагането на пътна маркировка в града, както и че се надява тя да доведе до реални резултати.

Репортерска проверка относно смисъла и значението на поставените маркировки показа, че бдителните старозагорци поляризират своите мнения. Според едни тя ще доведе до видими резултати, според други не, а според трети трябва да се решат и други инфраструктурни проблеми на града с цел предотвратяване на пътнотранспортни инциденти.

Хората се обединиха в мнението си, че поставените маркировки ще бъдат забелязани от пешеходците, пресичащи пътното платно, но не и дали предупрежденията ще бъдат спазени.