0

П арламентът не събра кворум за започване на заседанието и при втория опит. Регистрираха се 79 народни представители, с един повече от първия опит, при необходими 121.

Поради липса на кворум днес не може да се открие заседанието, продължаваме в сряда в 9:00 часа, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

От ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ се регистрира по един депутат, от "Продължаваме промяната-Демократична България" – 55, от „БСП за България“ – 21, както и един независим народен представител.

ДПС и „Има такъв народ“ не участваха и във втората регистрация.   

Така след два неуспешни опита за започване на работа, заседанието на парламента се провали заради липса на кворум. 

Очакваше се депутатите да прегласуват проекторешението за вот на недоверие към кабинета „Денков“ "заради неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната“. Вчера отново липса на кворум възпрепятства парламента да вземе окончателно решение по внесения от опозицията вот на недоверие към Министерския съвет с премиер Николай Денков.     

"Как така заради този пусти петрол и явно тези пари са готови да падне правителството, да се съберат с уж опозиционните партии?", попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Нито имаме да делим „Лукойл” – това е частна компания, пряко подчинена на Кремъл и парите отиват там", подчерта той.

Именно ситуацията с отхвърленото предложение за отпадане на дерогацията за руския петрол на ГЕРБ и ДПС се оказа причината за липсата на кворум в Народното събрание. 

„Подкрепяме кабинета, ако прави правилни неща и добри за хората”, обяви в заключение Борисов.