0

Б ългарски ало-измамници набират ударно мулета за престъпната си дейност в Гърция, която все повече набира скорост, показа проверка на „Телеграф“. Мошениците се превръщат в един от основните криминални фактори в южната ни съседка. Обявите за набиране на мулета пускат основно по Фейсбук, в групи за българи, живеещи или пътуващи за Гърция.

Разчита се на лековерни хора, които се надяват да припечелят нещо. Обявите често гласят, че се търси куриер със заплата около и над 1000 евро. Пускат се предимно от новосъздадени профили, както и от популярните сред някои етнически групи т.нар. двойни профили. Това е един профил с име на мъж и жена и обща снимка, който е изключително срещан сред етносите от компактно население на Балканския полуостров.

Профил

Обикновено от фалшивия профил отсреща обясняват, че се занимават с търговия или пък извършват различни ремонти и услуги в строителството. Попадналият в мрежата на измамниците е въвеждан в заблуда, че обикаляйки като търговски пътник на посочени от тях адреси, събира документи и пари, обикновено като капаро за уж сделки с разни стоки. Има случаи, при които дори на наетите за тази дейност се подсигурява храна и квартира. Често обаче това остава единствено като обещание. Всъщност, без да подозира, будалата влиза в ролята на муле и прибира оставени от богати гръцки пенсионери пари. Старците преди това са били подведени по телефона по добре познатата у нас схема – болен роднина, катастрофа с дете, пари за лекарства или ваксина срещу най-новия щам на КОВИД.

Куриер

От публикации в гръцки медии става ясно, че схемата на родните ало-измамници действа от сравнително скоро, но те постепенно се превръщат в един от основните криминални фактори, особено в района на Северна Гърция. Проверка на „Телеграф“ показа, че се търсят

хора с добър гръцки, които да могат да убедят жертвата да се прости с парите си. Измамниците имат обяснение за всичко. Те заблуждават бъдещия куриер, че нарочно не приемат банкови плащания, защото се опитват да избегнат ДДС. Затова той трябва да вземе парите кеш. Обясняват и че тъй като полицията в Гърция много стриктно следи за данъчни нередности, понякога парите се оставят от човека на предварително уговорено място, за да не се срещат физически, тъй като така по-малко се рискувало. На въпрос какво е естеството на стоките, с които търгуват, те отговарят предимно, че се отнася или за дограма, или за пелети.

Хваналите се на въдицата скоро разбират, че са уловени в мрежа на измамници. Попаднали в ръцете на гръцката полиция, тях ги чакат тежки присъди и глоби. За съжаление обаче поръчителите остават в сянка.

Въртачи

След като години наред нашите сънародници са били обект на ало-измамници, а медиите непрекъснато съобщават за новите тактики на измамниците и разясняват на хората как да се предпазват, бандитите решиха да излязат от пределите на страната ни и вече стабилно се настаниха в съседна Гърция. От гръцката полиция признават, че схемата е сравнително нова при тях, а залавяните са предимно български граждани, но не са основните мозъци на схемата. Според разследващите хората, които въртят телефоните, т.нар. Въртачи, често са далеч извън пределите на Гърция, а вътре в страната действат техни посредници и вербувани бедни хора, които лесно склоняват да станат мулета. През последните година-две почти не минава седмица, без съседите да съобщят за заловени наши ало-измамници, които поради по-високия стандарт в Гърция успяват и да измъкнат доста крупни суми.

Баба от Катерини даде 15 000 евро по схемата с катастрофата

Баба от град Катерини, южно от Солун, бе заблудена, че дъщеря й е пострадала при катастрофа и са необходими пари, за да се оперира спешно. Пенсионерката даде близо 15 000 евро в брой и златни бижута. Но скоро полицията влезе в дирите на 42-годишна българска, която била изпратена да получи пачките. При друга измама във Верия пък полицията идентифицира по пръстови отпечатъци българин, който по-рано измамил пенсионери с 37 500 евро. Под заглавието „Нов арест на български измамник в Кавала“ местно издание пък съобщава за поредна жертва на нашенски ало-измамници на 16 септември. Пет дни по-късно отново до Катерини бе измамен човек с 4700 евро, а извършителят пак е наш сънародник.

Мошеничка от Монтана ще лежи 12 г. в затвора

Българка от Монтана, живееща в Гърция, бе осъдена на 12 години затвор от местните власти заради участие в телефонни измами в южната ни съседка. Съдът в Солун не прие опитите на защитата да представи извършеното престъпление като принудителен акт, извършен от нея. Тя е участвала в схема за изнудване на възрастни хора чрез новини за мними пътни произшествия на техни близки. Разследването доказа 17 измами в Солун за обща сума над 300 хиляди евро. Българката е била муле на престъпната група и е събирала парите от измамените.

Автор: Захари Белчев, Иван Петрински