0

22 възпитаници на Софийската духовна семинария ще огласят с песнопенията си богослуженията за 24 май в Рим. Това се случва за първи път, каза пред „Телеграф“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

„За нас е голяма радост, че ще вземат участие. Това са млади момчета и от учебна гледна точка е важно да видят това място. Те ще бъдат придружени от ректора на учебното заведение Браницки епископ Пахомий, а пътуването е финансирано от Министерството на културата“, разказа Негово Високопреосвещенство.

По традиция и тази година има църковно-държавна делегация в Рим за празника на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Тази година тя ще се ръководи от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Благословение

„Папата благославя превода на книгите на славянски език, след което започва просветната им дейност в българските земи. Това е паметно събитие и затова всяка година пътуваме до Рим. За трета година можем да отслужим света литургия в древната базилика „Сан Клементе“, в която са служили самите братя. Вече отслужваме светата литургия и по време на богослужението, като на него присъства цялата българска делегация. Това придава вече пълен смисъл на празника“, каза още митрополит Антоний.

Програма

Програмата включва и кръгла маса за делото на светите братя. 

На 24 май е аудиенцията при папа Франциск. От 10:00 часа ще се отслужи света литургия в базиликата „Сан Клементе“ в съслужение с Браницки епископ Пахомий и зам.-ректора на семинарията архимандрит Мелетий заедно с протойерей доц. д-р Иван Иванов, енорийски свещеник при църковната община в Рим.

На 25 май митрополит Антоний ще оглави молебена в „Сан Пиетро“ - криптата на папите, в параклиса на светите братя Кирил и Методий.