0

В борбата с ледените облаци от началото на май вкарват и трите самолета, които ще охраняват Североизточна България. Те вече не са локализирани в Горна Оряховица, откъдето се осъществиха първите полети преди три години, а в Русе. Командният пункт на операциите обаче е в София, припомни Цветелина Димитрова, главен директор на  Главна дирекция „Технически и оперативни дейности“ в Агенцията за борба с градушки (ИАБГ), пред „Телеграф“.  

Контрол 

ИАБГ е сключила договор с фирмата изпълнител за контрол на въздействията, които осъществяват, каза тя.  

Агенцията следи дали се изпълнява предварително утвърдена методика, правят анализи на извършената работа, търсят причините, ако е неуспешна, и обратно, обясни Димитрова.

„Ние не се месим в решенията, които те вземат, защото няма значение с какво и как засяваш, може и с пръсти. Важно е на правилното място в определения момент и точната доза препарат да се вкара в облаците, за да се предотврати градушката“, образно се изрази тя. Фирмата, която извършва самолетната защита, си взема решенията как да засява.  

Безопасност 

Миналата година в сила влезе инструкция за градозащитата в България, според която за първи  път от 50 г. стрелянето по ледените облаци получава предимство пред полетите на гражданската авиация, коментира шефът на Агенцията за борба с градушките Валери Ценов.

Текстовете позволяват въздушният трафик при стрелба срещу град да бъде спиран или отклоняван от третираните зони. С предимство остават военните и полетите при спасителни акции, борба с пожарите и спешна помощ, но безопасността е водещ приоритет.   

Цветелина Димитрова предупреди, че очакват градушки над цялата страна. Над 2 хил. ракети за площадките са обещани на градовата агенция от Министерството на земеделието.

Според Валери Ценов в последните години нуждата от ракети за засяване се увеличава с по 2 хил. годишно.