0

А птечки с превързочни материали и дезинфектанти ще бъдат поставени на 20 хижи и заслона.

Материалите се осигуряват от фирма за бързи кредити.

Компания за матраци пък ще достави 20 нови матраци за хижа „Тъжа“ в Стара планина. Заслон „Страшното езеро“ в Рила пък ще бъде снабдено с аварийна соларна система, която ще дава възможност туристите да могат да си заредят мобилния телефон. А хижа „Христо Смирненски“ в Рила ще получи зарядна станция за електромобили.

Дарения

Това са част от грантовете, които дават 6 компании и Българският туристически съюз на планински обекти, избрани чрез гласуване. Те бяха обявени на специална церемония в Дом на киното, на която бяха наградени победителите в тазгодишната кампания „Хижа на годината“ в различни категории, съобщиха организаторите на събитието.

За снабдяване с аптечки бяха избрани хижи и заслони, които се намират на ключови пешеходни и веломаршрути или такива, в района на които се практикуват активности, като катерене, ски и сноуборд и др.

Сред тях са хижите „Вихрен“, „Мальовица“, „Черни връх“, „Безбог“, заслоните „Тевно езеро“, „Ботев“ и др. Освен превързочни материали и дезинфектанти аптечките ще съдържат крамерова шина, термоодеяло за оцеляване, уред за изкуствено дишане и др. В тях обаче няма да има медикаменти и остри инструменти. Аптечките ще бъдат монтирани на фасада, входна врата, дърво или другаде, където да са лесно видими.

Помощ

В голяма помощ за туристите ще бъде и аварийната соларна система, която ще бъде монтирана на заслон „Страшното езеро“.

Средствата за нея се осигуряват от наш бирен производител. На заслона ще бъде поставена станция със соларен панел и батерия, което може да се окаже животоспасяващо за изгубен или бедстващ турист, който има нужда да си зареди телефона, GPS или друго важно устройство. Енергията от станцията ще осигурява и осветление на заслона.

Най-вкусно готвят на Витоша и в Родопите

Витошката хижа „Камен дел“ и родопската „Момчил юнак“ си поделиха приза за най-добра кухня.

В категорията „Най-добра хижа, обслужвана без МПС“, призът грабна старопланинската „Ехо“. Отличието за хижа с автомобилен достъп бе дадено на хижа „Бузлуджа“ (стара). Като най-добри заслони бяха отличени „Ботев“ и „Кончето“.

За най-чиста хижа бе обявена „Партизанска песен“ в Стара планина.