0

Г рипът победи COVID-19 с 5 на 1, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за отминалата седмица в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" са доказани 161 случая на грип срещу само 29 положителни теста за коронавирус.

Лаборатория

В лабораторията са изследвани и 297 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 години. Те са тествани за осем сезонни респираторни вируси. При малките пациенти доминира така нареченият респираторно-синцитиален вирус, който е отговорен за бронхиолитите при децата и е особено опасен за недоносените бебета. Малчуганите се разболяват масово и от риновируси, аденовируси и парагрип.

Само за отминалата седмица 5802-ма души са останали на легло заради грип и други респираторни заболявания. Най-много са болните пациенти от 0 до 4 години.

Тази година у нас доминира грип тип А, показва изследването на Националния център по заразни и паразитни болести. Това е така нареченият пандемичен вариант на грипа, известен още като свински грип, с който сме били в контакт преди 10-15 години. Точно срещу него има достатъчно напрегнат имунитет в обществото. Изключение правят малките деца, които не са се срещали с него. Именно затова според данните на НЦЗПБ през последните седмици от него най-много боледуват деца до 4-годишна възраст, обясняват специалистите.

Медикамент

Ако сте пропуснали да се ваксинирате, има ефективно лекарство срещу грипа. То обаче трябва да се приложи още с първите симптоми. След 48-ия час от началото на инфекцията този медикамент не лекува.

Общо седем са областите, които обявиха официално грипна епидемия. В Плевен противоепидемичните мерки са в сила от вчера, а във Варна, Бургас и София-област това ще се случи днес. Миналата седмица епидемия беше обявена в Смолян, където срокът й е продължен до края на месеца. Същите мерки важат за Пловдив и Габрово. С ръст на болните от грип са също така Ямбол и Пазарджик, но там все още няма официално обявена грипна епидемия.