0

Ф илмът "Уроците на Блага" е българската номинация за наградите "Оскар" 2024 г. С представяне на трейлъра на филма завърши и церемонията на Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката в Лос Анджелис.

"Радвам се, че сред гостите на церемонията бе режисьорът на филма, Стефан Командарев, както и членове на Академията за филмово изкуство и наука, сред които Gary Shapiro. Желая успех на предстоящата церемония по връчването на наградите "Оскар", заяви външният министър Мария Габриел. 

Филмът "Уроците на Блага" беше отличен с голямата награда Кристален глобус на фестивала в Карлови Вари 2023, както и с наградата и на екуменическото жури, която се присъжда за отстояване на християнските и морални ценности чрез киното.

Актрисата Ели Скорчева получи отличието за най-добра женска роля - наградата е за ролята на учителка, която заради телефонни измамници губи всичките си спестявания. С нея Ели Скорчева се завърна в киното след почти 30-годишно отсъствие. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, участват Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро. 

Филмът разказва историята на пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.